Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han ratade miljoner – valde studentlön

SvendsenFoto: PRIVAT

Han kallades för ”världens mest vältränade människa”. 

Men Oskar Svendsen trivdes inte i rollen som elitidrottare – och övergav proffscyklistlivet som 20-åring. 

– Jag har lärt mig vad som är viktigast i livet, säger norrmannen, som berättar om valet att nobba miljonerna framför studentlön och världsrekordsiffran han ville hålla hemlig. 

IFK Norrköpings stjärna Simon Thern orkar inte spela fotboll just nu – han har för mycket ångest. Mjällby-målvakten Jesper Johansson valde i september att 25 år gammal avsluta sin karriär av samma anledning. 

Att idrottare pratar öppet om psykisk ohälsa har tidigare varit mer ovanligt – SportExpressen har tittat närmare på ett av de sällsynta exemplen. 

2014 avslutar en norsk cykeltalang sin karriär för att han mår dåligt, trots att det enligt många finns ett väldigt starkt argument till varför han borde fortsätta. 

Oskar Svenden la av som 20-åring

Oskar Svendsen skrev norsk idrottshistoria som 18-åring. Norrmannen vann guld på tempoloppet i Valkenburg-VM:s juniorklass – och blev sitt lands första JVM-mästare i cykel. 

Hajpen kring Svendsen växte sig snabbt stor i Norge, där han målades upp som en framtida Tour de France-vinnare. Men bara två år efter JVM-guldet, när Svendsen börjat cykla för proffsstallet Joker, kom han med ett oväntat besked: Satsningen var över. 

– När jag kommit med på ett nytt lag och allt blev mer professionellt, jag hade slutat skolan och bara cyklade, så kände jag att jag blev en person som inte representerade min personlighet. Man går in i en stereotyp som definierar dig. Jag trivdes inte i den rollen, jag kände inte att det var jag. 

Vad fick du för reaktioner?

– Jag tror att det var ganska många som ville att jag skulle göra förändringar och prova olika saker, men jag var ganska bestämd med att jag inte ville det och att det inte skulle hjälpa. Jag kände lite att nu kanske jag sviker alla de här som engagerat sig i mitt liv för att jag skulle prestera. Jag tror mest att folk var överraskade, vissa var lite besvikna. 

Svenden menar att han trivdes i miljön runt cyklingen och uppskattade stödet från människorna runt honom, men det var helt enkelt för svårt att hitta någon mening i ett ständigt fokus på prestation. I dag pluggar han till civilingenjör i Trondheim. 

Svendsen har även sysslat en del med alpin skidåkning. Foto: PRIVAT

Slog rekord: ”En väldigt stor talang”

Det finns en anledning till att Svendsens besked kom som en stark överraskning för många. Kort innan succén på JVM har den norske talangen gjort ett test som mäter syreupptagningsförmåga. Resultatet är fortfarande det hittills högst uppmätta någonsin. 

– Jag hade en väldigt stor talang, det fysiologiska var på min sida, konstaterar Svendsen. 

Testet heter VO2 max och mäter det maximala antal milliliter syre du kan konsumera per minut, per kilo kroppsvikt. Eluid Kipchoge, som har världsrekord på maraton och nyligen sprang under drömgränsen två timmar, har noterats för 89,0. Den norske skidlegendaren Björn Dählie hade det tidigare ”världsrekordet” på 96,0 – Svendsen fick 96,7. 

Världens mest vältränade människa

Den anmärkningsvärda siffran har uppmärksammats i medier och forskningspublikationer över hela världen, och sajten Deadspin kallar Svendsen för ”världens mest vältränade människa”. 

– Det är ofta folk som berättar att de läst om mig i en bok, att de varit på en föreläsning där de pratat om mig eller att jag får meddelanden från forskare i USA. Fenomenet är lite större än jag. 

Hur ser du på att ha det där rekordet?

– Nu är det en kul grej. Då brydde jag mig egentligen inte så mycket om det, jag fokuserade på tävlingsresultaten. Jag cyklade en del lopp, men då gick det egentligen inte så jättebra. Jag vann VM, men innan det var jag inte överlägsen på något sätt. Jag ville stuva undan det testet lite, jag ville inte att det skulle komma upp i medierna och ge mig extra press för att folk visste om att jag gjort det bästa testet någonsin. 

Vad lärde du dig av tiden som elitidrottare?

– Jag hade ett val att fortsätta två år till och gå till ett proffslag, med en årslön på runt en miljon. Jag vill välja, vill jag prova på att göra det eller kanske plugga i stället, med studentlön? Då är det bara att väga de mot varandra, vad är viktigast i livet, hur mår du bäst? Jag har lärt mig vad som är viktigast i livet, det var en läxa för min del. Jag tror att studieåren, och åren runt 20-30 är väldigt viktiga och då ska jag ta de val som gör att jag mår bäst. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.