Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nils van der Poel tilldelas Bragdguldet

”Vet inte vad man ska känna”.
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA SÄLL / BILDBYRÅN
Carolina Klüft
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Nils van der Poel tilldelas Bragdguldet efter succén i Peking-OS.

Då bjuder skridskofenomenet på ett oväntat svar på hur han ersatt tävlingsnerven. 

– Heroin, skrattar van der Poel.  

Han kom upp från ingenstans och slog igenom med dunder och brak 2021. 26-åringen från Trollhättan tog två VM-guld (på 5 000 och 10 000 meter). Han var då en av förhandsfavoriterna till Bragdguldet, men fick se Svenska hopplandslaget prisas för sitt OS-guld i stället.

Det här året följde Nils van der Poel upp supersuccén. När det var dags för den stora höjdpunkten - OS i Peking - var han den stora svenska guldfavoriten. Skridskostjärnan höll för pressen och åkte hem två OS-guld. 

På 10 000 meter slog han dessutom till med ett världsrekord. Lägg där till det första svenska VM-guldet på 49 år på allround-VM och du har van der Poels succéår.

För det belönas han med Bragdguldet.

För olympisk bragd, en sagolik och banbrytande karriär som satte guldkant på en klassisk svensk paradgren”, lyder juryns motivering.

Nils van der Poel: ”Försökt lista ut vad jag ska säga i en månad”

Vinnaren hade svårt att sätta ord på vad han kände inför priset.

– Jag vet inte riktigt vad man ska känna. Det var snart ett år sedan OS, för mig är det något som skedde då. Jag vet ju om vad jag gjorde, jag vet om det på ett sätt som väldigt få vet om det, säger Nils van der Poel när han tar emot priset i Malmö.

– Jag har fått den bekräftelsen.

– Jag tror det är svårt att förstå hur andra värdesätter det.

Efter förra säsongen avslutade Nils van det Poel skridskokarriären. Ett beslut han står fast vid.

– Jag hade varit öppen med det i flera år, jag förstår inte hur det blev upphaussat i medierna.

När han får frågan av Svenska dagbladets reporter om hur han lyckats ersätta tävlingsnerven levererar Nils van der Poel ett oväntat svar: 

– Heroin främst, säger den förre skridskostjärnan och skrattar.

– Starkt, svarar reportern, som efter en skrattsalva finner sig snabbt: 

Nästa fråga besvarar sig nog själv då. Hur firar man ett bragdguld? 

– Jag har försökt lista ut i en månad vad jag ska säga under intervjun, men har inte kommit på något smart. Det kanske märks.

Carolina Klüfts reaktion: ”Oväntat”

Jurymedlemmen Carolina Klüft uppskattar att Nils van der Poel skojar till det.

– Han brukar väl skoja och var ganska rak. Säga lite roliga och härliga saker som kommer lite otippat och oväntat, säger hon.

– Det är något som jag tror många uppskattar, att han faktiskt bjuder på sig själv och är en person med många filosofiska djupdykningar, men också skoja till det och har en del saker att säga. Det tror jag också är inspirerande, att han går sin egen väg.

Klüft berättar att det i slutändan var ett ganska enkelt val för juryn.

– Otroligt välförtjänt, fantastisk idrottare med otroliga bragder och insatser det här året, men även tidigare så klart. Han har haft en lysande karriär och gått sin egen väg. Det känns som en stark vinnare.

 ”Han är unik på många sätt”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.