Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nicklas Axelsson tillbaka med besked

Efter flera års bortavaro efter dopningsavstängning och sjukdom är Nicklas Axelsson äntligen tillbaka i sadeln. Foto: Alex Trovati
Han åkte fast för dopning, men började tävla igen.
Insjuknade i cancer, men är nu tillbaka på sadeln.
Cyklisten Nicklas Axelsson har haft några tuffa år bakom sig.
- Men jag försöker titta framåt, inte bakåt. Det är ju ändå nu man tävlar, säger han till TT.

FAKTA

Fakta: Nicklas Axelsson
Född: 15 maj 1972.
Uppvuxen: i Mora.
Bor: i Nice.
Familj: Flickvännen Elodie, dottern Moa i Norge.
Yrke: Proffscyklist för italienska Serramenti PVC Diquigiovanni.
Främsta meriter: Sexa i Giro d'Italia 1999, trea i Lombardiet runt 2000.
Intressen: " Umgås med flickvännen, ta det lugnt. Men det jag verkligen skulle vilja är att lära mig franska. Nu pratar vi engelska hemma och i klubben pratar jag italienska. Det franska uttalet gör mig konfunderad. Men en del har väl språköra, andra inte."
Bästa idrottsminne: "Måste vara när Mora gick upp i elitserien. Eller menar du i min karriär? Då blir det när jag blev trea i Lombardiet. Tyvärr fick jag punktering där, det hade varit kul att vinna."
Favoritsemestermål: "Australien har jag aldrig varit i, inte heller Sydamerika. Dit skulle jag vilja åka. Hemma i Sverige är jag väl två-tre gånger per år, vad jag saknar mest är nog ishockeyn."

Cykel-VM i oktober 2001. Rubrikerna i svenska tidningar lyser svarta: "Proffscyklisten Nicklas Axelsson fast i dopningskontroll". VM-sexan, som på sin meritlista hade en sjätteplats i Giro d'Italia 1999 och en tredjeplats i det klassiska världscuploppet Lombardiet runt från året innan, hade testat positivt för epo.
- Det är klart jag ångrar mig i dag. Jag tänker på det då och då, säger Axelsson sju och ett halvt år efter skandalen

 "En jobbig tid"

Tiden efter dopningsavslöjandet blev tuff. Axelsson har avtjänat det längsta straff någonsin en svensk idrottsman fått för brott mot dopningsreglerna.
- Det var en jobbig tid och jag mådde dåligt. Samtidigt tänkte jag att en cyklists karriär är rätt så kort. Det är inte många år man kan tävla och jag saknade tävlandet trots allt.
Tänkte du att du skulle kunna komma tillbaka?
- Jo, det gjorde jag väl. Jag tycker ju det är så kul att tävla.
Och tillbaka kom han. Efter att ha överklagat den fyra år långa avstängningen blev det comeback inom professionell cykel efter två år och åtta månader. Sedan 2006 tävlar han för italienska stallet Selle Italia, som i år har bytt namn till Serramenti PVC Diquigiovanni.
- Hur det ser ut med förtroendet?
Det beror väl lite på... Mitt lag har förtroende för mig och det är det viktigaste. Jag har fått tävla, så jag är nöjd.

Tackar flickvännen för comebacken

Men till svenska landslaget är han inte välkommen. Det gick Svenska cykelförbundet ut med i mars i år, trots Axelssons stora framgångar i italienska tävlingar som Tirreno-Adriatico och Coppi Bartali.
- Nere i Italien är det inte samma sak... Där är jag inte ensam om att ha varit dopad.
Men det är annorlunda i Sverige menar du?
- Nja, jo... jag vet inte.
Nicklas Axelsson lever i dag i Nice tillsammans med flickvännen Elodie. Och det är också Elodie han vill tacka för att han kommit tillbaka till sporten. Gång på gång.
- Hon har hjälpt mig mycket. Men också klubben har varit ett stöd, säger Axelsson när nästa stora hinder – cancerbeskedet 2006 – kommer på tal.

Snabb behandling

Hur gick dina tankar efter beskedet om testikelcancer?
- Jag opererades i Frankrike och fick hela behandlingen här. Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt, men det är ju viktigt att man får snabb behandling. Efter det tänkte jag att jag ändå skulle försöka komma tillbaka, se hur det går. Jag ville ju fortsätta tävla, men man får ta det lugnt och inte träna för hårt när man tar cellgifter.
Fyra i helgen i Coppi Bartali – där du dessutom blev etappsegrare på andra etappen – och totaltrea på Tirreno-Adriatico tidigare i mars. Hur ser framtiden ut nu?
- Mitt lag är ju nöjda med att jag är tillbaka och jag har kontrakt året ut. Sen får vi se vad som händer. Jag tar ett år i taget, man börjar ju bli äldre också...

"Kan inte vara roligt jämt"

Största målet denna säsong?
- Giro d'Italia helt klart. Där ska jag försöka vinna en etapp och göra bra ifrån mig. Förhoppningsvis kan jag vara bland de tio bästa, men man vet aldrig.
Vad är det med cykelsporten som gjort att du velat komma tillbaka två gånger?
- Det är en rolig sport. Särskilt när det är gemensam start och blir mycket man mot man. Man får attackera och det är kul. Sen är det så klart jobbigt de dagar man inte har bra ben, men så är det väl med alla jobb. Det kan inte vara roligt jämt.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!