Aaron Hernandez. Foto: Stephan Savoia / AP TT NYHETSBYRÅNAaron Hernandez. Foto: Stephan Savoia / AP TT NYHETSBYRÅN
Aaron Hernandez. Foto: Stephan Savoia / AP TT NYHETSBYRÅN
Änkan Shayanna Jenkins-Hernandez. Foto: Stephan Savoia / AP TT NYHETSBYRÅNÄnkan Shayanna Jenkins-Hernandez. Foto: Stephan Savoia / AP TT NYHETSBYRÅN
Änkan Shayanna Jenkins-Hernandez. Foto: Stephan Savoia / AP TT NYHETSBYRÅN

Familjen kräver att få Hernandez hjärna

Publicerad

Efter att Aaron Hernandez tog sitt liv har den morddömde NFL-stjärnans familj hamnat i en bisarr tvist med staten.

Familjen kräver att få Hernandez hjärna överlämnad – så att de kan skicka in den på laboratorieanalys.

– Vi anser att staten har beslagtagit Aarons hjärna på ett illegalt vis, säger Hernandez-familjens advokat Jose Baez enligt CNN.

Aaron Hernandez spelade för storlaget New England Patriots mellan 2010 och 2012 och beskrevs som en av ligans bästa på sin position, tight end. Men våren 2015 innebar det definitiva slutet på hans NFL-karriär. Då dömdes Hernandez för mordet på en man vid namn Odin Lloyd. Lloyd dejtade systern till Hernandez fästmö och sköts till döds med sex skott vid en industrianläggning. Hernandez fick livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning.

Under natten till onsdagen svensk tid kom så upplösningen på berättelsen om Hernandez, när hittades död i sin cell. Men i kölvattnet av självmordet har ett bisarrt bråk uppstått mellan Hernandez familj och distriktsåklagaren i Worcester.

Vill undersöka hjärnan

Hernandez familj har nämligen begärt att få 27-åringens hjärna. Planen är att hjärnan ska skickas till ett laboratorium, där det ska utredas huruvida Hernandez led av CTE, kronisk traumatisk encefalopati. Diagnosen har blivit extra omskriven sedan det upptäckts av ett flertal NFL-spelare drabbats av personlighetsförändrande symptom efter den aktiva karriären.

"De har beslagtagit den"

Men Hernandez familj, som består i Hernandez änka Shayanna Jenkins-Hernandez och parets fyraåriga dotter Avielle, har haft problem att få loss hjärnan.

– Vi anser att staten har beslagtagit Aarons hjärna på ett illegalt vis. De har lämnat i från sig kroppen, men behållit hjärnan, säger Hernandez-familjens advokat Jose Baez enligt CNN.

Rättsläkarna har i sin tur svarat att familjen kommer att få hjärnan – när de föreskrivna undersökningarna är avklarade.

– Ingen kommer att hindra dem från att få hjärnan, säger rättsläkaren Dan Bennett.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag