Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det visar hennes enorma misstag”

Trumps första ord efter stormningen av Kapitolium – Nekar till att ha uppmanat anhängarna att storma kongressen
Annika Sörenstam på Idrottsgalan 2020.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Bill Belichick
Foto: CJ GUNTHER / EPA
Gary Player
Foto: Phelan M. Ebenhack / TT NYHETSBYRÅN

Golfstjärnorna Annika Sörenstam och Gary Player tog emot frihetsmedaljen av USA:s president Donald Trump utan att tveka.

Frågan var om den legendariske NFL-coachen Bill Belichick skulle våga ta emot sin?

Efter en kritikstorm tackar han nu nej till medaljen.

Sörenstam och Player fick utstå en del kritik för att ha besökt Vita Huset dagen efter attentatet mot Kapitolium, men det var ingenting mot den kritikstorm som New England Patriots NFL-coach Bill Belichick har fått utstå.

Bland de sista besluten från den avgående amerikanske presidenten finns att belöna Belichick med frihetsmedaljen. Få skulle nog säga att han inte är värd den, han har ändå fört Patriots till sex Super Bowl-titlar.

”Nyligen erbjöds jag att ta emot presidentens frihetsmedalj, vilket jag blev smickrad över”, skriver Belichick i ett uttalande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han fortsätter:

”Därefter inträffade förra veckans tragiska händelser och jag kommer därför inte att gå vidare med utmärkelsen”.

”Smickrad”

När allt fler av Trumps egna partikamrater ger presidenten skulden för stormningen av Kapitolium och han riskerar att bli ställd inför riksrätt hade det gett fel signaler att ta emot medaljen, menar många.

”Om Bill Belichick accepterar frihetsmedaljen från den här skamliga Vita Huset-ockupanten är han död för mig. Säg att det inte sant, Bill. Jag hoppas verkligen att det är fake news”, skrev Boston Globes Bob Ryan på Twitter, innan beskedet kom att Belichick avstår medaljen.

Belichick har tidigare öppet sympatiserat med Trump, som under valkampanjen 2016 visade upp ett brev från Belichick i vilket han hyllade Trumps ledarskap. Det har inte legat honom i fatet under Trumps presidentperiod.

Inte förrän nu.

Ny kritik mot Sörenstam

”Idag gjorde Bill Belichick det som Gary Player (och Annika Sörenstam) inte gjorde: tackade nej till presidentens frihetsmedalj. Player, som slog sig för bröstet för sitt stöd för apartheid i sina yngre dagar, och Sörenstam tog emot sina *en dag* efter attacken av Capitol”, skriver sportreportern Patrick Johnston på Twitter efter beskedet.

Christine Brennan, kolumnist i USA Today, skriver:

”Bill Belichick tackar nej till Trumps frihetsmedalj och visar det enorma misstag som Annika Sörenstam och Gary Player gjorde förra veckan.”

Richard N. Haass, amerikansk diplomat och ordförande för organisationen Council on Foreign Relations uppmanar nu Sörenstam att agera:

”Bra av PGA att flytta turneringen och bra av Bill Balickick att vägra medaljen. Gary Player och Annika Sörenstam: det är inte för sent att ge tillbaka era medaljer!”

Även The Royal & Ancient som arrangerar British Open har tagit avstånd från vad som skedde förra veckan och meddelat att man inte kommer arrangera tävlingen på någon bana knuten till Donald Trump.

https://twitter.com/mhardenberger/status/1348632984891625472

Svårt värva spelare

Belichick behöver lagets stöd när man nu försöker bygga upp ett lag utan stjärnan Tom Brady. Det har hittills inte gått så bra, New England Patriots gick den här säsongen inte ens till slutspel.

Om Belichick hade fortsatt att visa sina sympatier för Trump hade det blivit svårt för Patriots att få spelare till laget, skriver Boston Globes Tara Sullivan.

”Säg tack till utmärkelsen men avböj sedan artigt”, skriver hon.

På torsdag var det tänkt att Trump skulle dela ut frihetsmedaljen till Belichick.

Experten reder ut: Det här kan nu hända med Donald Trump

Expressens utrikesredaktör vad som händer efter riksrättsåtalet presenterats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.