Kaepernick. Foto: Ben Margot / AP TT NYHETSBYRÅNKaepernick. Foto: Ben Margot / AP TT NYHETSBYRÅN
Kaepernick. Foto: Ben Margot / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Mike Mccarn / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: Mike Mccarn / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Mike Mccarn / AP TT NYHETSBYRÅN

Colin Kaepernicks NFL–karriär hotad

Publicerad

Han protesterade mot USA:s behandling av svarta.

Men nu kan den uppmärksammade protesten kosta San Francisco 49:ers quarterback Colin Kaepernick jobbet och hela NFL-karriären.

Colin Kaepernick, 29, stod inte ut längre. I vardagen upplevde han ständigt hur myndigheter och polis diskriminerade svarta och andra minoriteter. På helgerna skulle han som spelare i den amerikanska proffsligan, NFL, stå upp och hedra nationalsången och flaggan.

När Colin Kaepernick under en försäsongsmatch sensommaren 2016 vägrade att stå upp under nationalsången fick han en halv nation emot sig - och andra halvan med sig. Vissa tyckte att det var starkt medan andra vände Kaepernick ryggen. Senare bytte Kaepernick taktik och satte ner ena knät i en slags protest som ändå skulle hedra amerikanska militärveteraner.

Fotbollsspelaren Megan Rapinoe följde Kaepernicks exempel genom att sätta ner ena knät i marken flera idrottare hängde på. Kaepernick avslöjade senare att han fick ta emot dödshot på grund av sin protest och 49:ersspelaren anklagades för att ha orsakat lägre tittarsiffror för hela NFL. Protesterna pågick under några veckor men sen tog det amerikanska presidentvalet över alla uppmärksamhet.

Colin Kaepernicks NFL-karriär kan vara över

Under säsongen förhandlade San Francisco 49:ers om kontraktet med Colin Kaepernick och allt tyder nu på att någon av parterna kommer att använda de uppsägningsklausuler som finns.

Förutom protesterna har Colin Kaepernick en medioker säsong bakom sig i NFL och då 49:ers värvat hyllade tränaren Kyle Shanahan från Atlanta Falcons är det mer eller mindre givet att de nya coacherna vill ha en ny spelfördelare. Dessutom kommer Kaepernick att kosta 49:ers mycket pengar om han stannar.

Men trots att många lag är i stort behov av en quarterback av Kaepernicks kaliber så är risken stor att hela NFL-karriären kan vara över för 29-åringen.

Flera NFL-bedömare och experter menar att NFL:s konservativa ägare inte kommer att våga anställa Kaepernick, trots att de verkligen skulle behöva honom. Det finns också spelare som öppet deklarerat att de inte tänker spela med Colin Kaepernick som quarterback. Och det finns lag där det anses direkt olämpligt med en spelare som protesterat mot USA, flaggan och nationalsången.

NFL:s värvarsäsong står för dörren med flera viktiga datum. På eftermiddagen den 9 mars går alla fjolårskontrakt ut och det blir fritt fram att värva lediga spelare. Den dagen kan Colin Kaepernicks NFL-karriär vara över.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag