Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Cleveland är redo att spela Moneyball

Foto: KEN BLAZE / USA TODAY SPORTS X02835

De två första säsongerna i Cleveland Browns slutade med en seger och 31 förluster.

Men chefsstrategen Paul DePodesta var inte orolig. Han har varit med förr. 

Och vi andra borde förstått att det vänder, vi har ju sett DePodesta i filmen Moneyball.

Moneyball är en av de allra mest kända och populära sportfilmerna. Filmen berättar historien om hur en orädd sportchef värvar en ung och smart analytiker för att i grunden förändra hur ett baseballag byggs upp och spelar. I filmen heter analytikern Peter Brand, spelad av Jonah Hill, och efter en tuff start börjar laget vinna. 

Verklighetens Peter Brand heter Paul DePodesta och efter att ha gjort Oakland A:s till ett vinnarlag i Major League Baseball flyttade De Podesta, 48, vidare till flera andra baseballklubbar. Senast baseballjobbet var New York Mets som efter fyra dåliga säsonger med DePodesta i teamledningen gick till World Series mot Kansas City 2015. Kansas City vann och DePodesta bytte överraskande sport – till NFL-laget Cleveland Browns där han fick jobbet som strategichef med ansvar för bland annat spelarutveckling.

DePodesta byggde upp Cleveland Browns 

I NFL har lagets ägare en hel del att säga till om och det har dröjt innan Browns ägare Jimmy Haslam verkligen vågade lita på Paul DePodestas ofta okonventionella strategi och beslut.

Browns vann bara en match under de två säsongerna 2016 och 2017 och kritiserades för flera konstiga värvningar. När laget lyckades hitta sin quarterback i Baker Mayfield var det fel på coacherna. Inte ens prestigevärvningen av mottagaren Odell Beckham Jr från New York Giants blev någon succé. Det blev visserligen sju segrar 2018 och sex segrar året därpå men det var först inför säsongen 2020 som Paul DePodesta fick igenom sitt eget förslag till coach, Kevin Stefanski.

Och nu har det lossnat. Efter fyra dåliga år, mönstret känns igen, är Cleveland Browns tillbaka i slutspelet för första gången sedan 2002. Laget lyckades trots att ha drabbats svårt av coronapandemin säkra platsen i den allra sista grundspelsomgången. 

Browns ställs mot favoriten

Nu väntar rivalen och storfavoriten Pittsburgh Steelers – laget som besegrades så sent som förra veckan. 

Paul DePodesta har förklarat sin strategi för att förändra ett lag och bygga ett vinnande gäng med meningen ”Om du inte redan gjorde på det här sättet, skulle det här sättet vara det du gör det på?”

DePodesta har kommit långt med att besvara den frågan på olika platser i olika klubbar i olika sporter.

I filmen Moneyball förlorar Oakland A:s i slutspelet och många tror att årets coronaförsvagade Browns blir en lätt uppgift för Steelers. Förutom att flera nyckelspelare är borta måste också coachen Stefanski leda laget från distans. 

Paul DePodesta har i vilket fall återigen bevisat att han kan bygga vinnarlag av notoriska förlorar och inte minst att han kan förändra laget utanför planen – hur de arbetar med coachning, värvningar och analyser av motståndare. 

Så här spelas årets NFL-slutspel

Lördag:

Buffalo Bills–Indianapolis Colts (AFC)

Bills är väldigt formstarkt och Colts måste göra en felfri match för att ha en chans. Quarterbackkampen lär vinnas av Josh Allen som ser stabilare ut än förra året då han rasade ihop helt i slutspelet.


Seattle Seahawks–Los Angeles Rams (NFC)

Svårtippad match då Seahawks haft en blandad säsong. Deras offensiv från början av säsongen måste visa sig för att inte Rams defensiv ska bli avgörande. Räkna med en jämn match med få poäng. 


Washington Football Team–Tampa Bay Buccaneers (NFC)

Bara sju segrar gav Washington segern i dåliga NFC East. Borde vara en enkel match för en slutspelsräv som Tom Brady. Om busen Antonio Brown kan fortsätta att visa stigande form kan ”Bucks” gå långt i år.


Söndag:

Tennessee Titans–Baltimore Ravens (AFC)

Två lag som passar varandra väldigt illa. Titans blixtrande offensiv och raka spel möter Ravens variation och smarta spelplan. Det lag vars försvar kan ta sig samman bäst vinner. Alla tror på en match med massor av poäng.


New Orleans Saints–Chicago Bears (NFC)

Stackars Saints har haft mycket otur i slutspelet de senaste åren och nu kan det vara quarterback Drew Brees sista chans att vinna en ny titel, tio är efter Super Bowl-segern över Colts. En rejäl plattmatch av Brees krävs för att Bears ska ha en minsta chans.


Pittsburgh Steelers–Cleveland Browns (AFC)

Lagen van var sin match i grundserien men då vilade Steelers många av sina allra bästa spelare i den sista betydelselösa omgången. Browns lär satsa på att springa mycket och försöka ha bollen så mycket det bara går – det är deras chans att störa Steelers fina passningsspel.


Fotnot: I AFC står toppseedade Kansas City Chiefs över första omgången av slutspelet och i NFC är det Green Bay Packers som vilar.

Super Bowl 2021 spelas den 7 februari i Tampa Bay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.