Nekas ersättning för vård i Spanien

Foto: OLLE SPORRONG/EXP/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Anna Holmlund får avslag i Förvaltningsrätten.

De menar att Försäkringskassan gör rätt som nekar henne ekonomisk ersättning för rehablägret i Spanien som kostade 150 000 kronor. 

– Vi är förvånade över domen, säger pappa Lars Holmlund.

I slutet av förra året åkte den tidigare skicrosstjärnan Anna Holmlund till Spanien för ett rehabilteringsläger. Det beskrevs som ett viktigt steg i vägen tillbaka efter den fasansfulla olyckan 2016, som gav henne en hjärnskada.

”Jag är hemkommen nu efter tre underbara veckor i Alicante. Superbra med träning, psykologi och en massa kul”, skrev Holmlund på Instagram när hon var tillbaka i Sverige.

Efteråt begärde hon och familjen ersättning från Försäkringskassan för omkostnader på omkring 150 000 kronor. Men de fick avslag.

Domen från Förvaltningsrätten

Anledningen: Den aktuella vården erbjöds inte av hennes hemregion Västernorrland.

– De andra kamraterna på lägret på andra boendeorter har fått allt betalt, förklarade Lars Holmlund i en intervju med Aftonbladet i våras.

Enligt honom hade Anna Holmlund får betalt om hon i stället bott i till exempel Västra Götaland, Stockholm, Halland, Östergötland, Skåne, Jönköping eller Kronoberg. Därför skickades det in en överklagan.

Men den har nu alltså fått avslag i Förvaltningsrätten.

”Det är i målet ostridigt att Region Västernorrland inte skulle ha erbjudit Anna Holmlund den vård som hon har mottagit i Spanien. Frågan är då om motsvarande vård skulle ha varit möjlig att få bekostad av det allmänna genom att utnyttja det fria vårdvalet”, skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Kan överklaga till högre instans

De skriver vidare: ”Förvaltningsrätten anser att Anna Holmlund inte har visat att hon skulle ha kunnat få aktuell vård bekostad av det allmänna genom att utnyttja det fria vårdvalet. Vad Anna Holmlund har anfört om att Försäkringskassans beslut strider mot principen om allas likhet inför lagen och patientrörlighetsdirektivets målstadganden föranleder inte någon annan bedömning. Anna Holmlund har därmed inte rätt till sökt ersättning för de kostnader som hon har haft i samband med den i målet aktuella vården i Spanien. Överklagandet ska därför avslås”.

När SportExpressen når Lars Holmlund förklarar han att det här inte var det beslut de hoppats på.

– Men vi har ännu inte fattat något beslut än, vad vi ska göra med det här. Man kan ju antingen acceptera det eller besvära sig igen och överklaga till högre distans, säger han.

– Vi får göra en bedömning om det är rimligt, möjligt och lämpligt att överklaga. Vi har inte tagit ställning än, men kommer göra det under de närmsta dagarna.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.