Foto: Paul Connors
 Foto: Paul Connors

NBA-stjärna ville spela för Sverige - stoppas

Publicerad
Uppdaterad
Farfar är svensk medborgare - därför vill NBA-stjärnan Louis Amundson, Phoenix, inget hellre än att spela i svenska landslaget.
Men nu får han nobben.
- Tyvärr tävlar vi inte på samma villkor som andra nationer i Europa, säger landslagschefen Jonte Karlsson.
Det var i somras som Louis Amundson själv tog kontakt med svenska basketbollförbundet och uttryckte sin önskan att få representera Sverige.
- Det var naturligtvis otroligt intressant för oss, säger Jonte Karlsson.
Inte så konstigt.
Louis Amundson är en etablerad stjärna i NBA-laget Phoenix Suns. Den 206 centimeter långe 26-åringen är en av lagets bästa returtagare med mycket speltid.

Nej från migrationsverket

I exempelvis onsdagens match mot Orlando Magic spelade Amundson 22 minuter.
- Det förstår väl alla vad en sån spelare skulle betyda för ett svenskt landslag. Tänk dig att kunna ställa upp med han och Jonas Jerebko bredvid varandra, säger Karlsson.
Men så blir det nu inte.
- Sedan Louis kontaktade oss har jag fört diskussioner med migrationsverket, men till slut insåg vi att det inte är möjligt.
Hur känns det?
- Tråkigt förstås. Speciellt som det är helt andra regler i många andra europeiska länder.
Hur menar du?
- Tja, flera länder som exempelvis Montenegro som har "naturaliserat" amerikanska stjärnor till sina landslag utan krav på att de måste bosätta sig i landet.
Men för att bli svensk medborgare är kraven stenhårda. Även om det skiftar mellan olika fall skulle det förmodligen krävas att Amundson bosatte sig i Sverige i flera år.
- Men vad skulle han göra under dessa år? Spela med ecoÖrebro? Skulle inte tro det, säger Jonte Karlsson.
Trots resultatet ser ändå Karlsson något positivt med hela historien.
- Bara det att Louis kontaktade oss ser jag som en signal på att basketvärlden börjar få upp ögonen för Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag