Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiska radarbilderna strax före dödsolyckan

Kobe Bryant, dottern Gianna och ytterligare sju personer omkom i helikopterolyckan.Foto: USA TODAY USPW / REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Olycksplatsen.Foto: EMS / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN
Sörjande fans.Foto: ZUMAPRESS.COM / MEGA / MEGA TT NYHETSBYRÅN

Kobe Bryant, 41, sörjs efter helikopterolyckan som orsakade totalt nio människors liv. 

Nu frågar sig en hel värld: Vad orsakade olyckan?

Basketstjärnan färdades i en säkerhetsklassad helikopter – men gjorde ett märkligt stopp minuterna innan kraschen.

Strax senare fick piloten Ara Zoboyan veta att han flög alldeles för lågt, rapporterar Daily Mail.

Idrottsvärlden sörjer Kobe Bryant och övriga åtta personer – däribland hans 13-åriga dotter Gianna – som omkom i helikopterkraschen i söndags.

Sällskapet lyfte från John Wayne Airport klockan 9:06, lokal tid, på söndagsmorgonen, enligt FlightRadar24.

Tillsammans färdades de i helikoptern mot Kobe Bryants basketakademi Mamba Academy i Thousand Oaks – norra Los Angeles – för en match som Gianna skulle spela.

Klockan 9:45 hade den kraschat i närheten av Calabasas, enligt Flight Radars uppgifter. Klockan 9:47 nåddes polisens larmcentral av det första nödsamtalet om att kraschen hade ägt rum.

MÄNNISKORNA SOM OMKOM I KRASCHEN

• Kobe Bryant, 41 år

• Gianna Bryant, 13 år - dotter till Kobe 

• Alyssa Altobelli, 13 år - lagkamrat till Gianna Bryant

• John Altobelli - pappa till Alyssa

• Keri Altobelli - mamma till Alyssa

• Payton Chester, 13 år - basketspelare

• Sarah Chester - mamma till Payton

• Christina Mauser - baskettränare

• Ara Zoboyan, pilot

 

Källor: LA Times, Daily Mail, NBC News

Kort därefter anlände räddningstjänst till en stor eldsvåda vid en kulle uppe i bergen. Vittnen berättar hur helikoptern ”försvann in i ett moln av dimma” innan de hörde en smäll. 

Totalt 56 personer arbetade med att släcka den envisa branden.

– Branden innehöll mängder av magnesium, som är väldigt svårt för brandmän att släcka eftersom det reagerar med både syre och vatten, säger insatschefen Daryl Osby enligt Los Angeles Times.

Helikopterns rutt från flygplatsen mot Thousand OaksFoto: FlightRadar24

Helikoptermodellen avsedd för VIP-personer

Nu undrar en hel värld: Vad var det som hände under helikopterfärden?

Ännu finns ingen officiell förklaring till olyckan. Den amerikanska motsvarigheten till Haverikommissionen utreder, tillsammans med FBI, vad som kan ha orsakat kraschen. 

Sällskapet färdades i Kobe Bryants privata helikopter av modellen Sikorsky S-76B, byggdes 1991. Det anses vara en säkerhetsklassad helikopter, avsedd för transporter av högt uppsatta personer inom framför allt oljeindustrin, då man reser till olika oljeplattformar belägna ute i havet. Modellen är välkänd för sin bekvämlighet och har använts för att transporterna ”VIP-personer”, såsom Drotting Elisabeth II, rapporterar Business Insider.

Enligt National Transportation Safety Board har Kobe Bryants helikopter aldrig tidigare varit inblandad i någonsin incident. Däremot har helikoptermodellen – Sikorsky S-76B – varit föremål för olyckor tidigare. Den mest uppmärksammade ägde rum i Turkiet 2017 då fem personer dog i en olycka. Men experten Kurt Deetz – som själv har varit pilot åt Kobe Bryant – utesluter i princip ett mekaniskt fel i helikoptern.

– Sannolikheten att ett katastrofalt motorfel har inträffat på en sådan här helikopter – det händer bara inte, säger han enligt Los Angeles Times.

Såväl polis som vittnen har påpekat att väderförhållandena var långt i från optimala att flyga i. Polisens talesperson Josh Rubenstein berättade för CNN att vädret inte uppfyllde Los Angeles-polisens minimikrav för att flyga sina egna helikoptrar, framför allt på grund av dimman.

Helikoptern cirkulerar ovanför GlendaleFoto: FlightRadar24

Radarbilderna som väcker frågetecken

Ytterligare en detalj i helikopterns färdväg, från de södra delarna av Los Angeles till de norra, har väckt uppmärksamhet.

Under den ungefär 40 minuter långa rutten stannade helikoptern i luften i området Glendale, intill de högt belägna bergen, och cirkulerade. Enligt Daily Mails analys av radarupptagningarna så cirkulerade helikoptern minst tio gånger under 15 minuter i området, innan färden fortsatte vidare (se bilder ovan).

Minuterna senare kraschade helikoptern med de nio personerna ombord uppe i bergen i området Calabasas.

Från de sista ljudupptagningarna, precis innan kraschen, blir piloten Ara Zoboyan tillsagd: ”Ni flyger fortfarande för lågt”. Zoboyan hade då begärt att få flyga med ”special visual flight rules,” vilket innebär att man tillåts flyga i svåra väderförhållanden men att piloten då i princip ensam bär ansvar för navigationen.

Daily Mail rapporterar att stoppet på 15 minuter, när helikoptern cirkulerade, förmodligen berodde på att flygtrafikspersonal inte kunde ge ett omedelbart klartecken för piloten att flyga vidare på grund av omständigheterna av vädret. Piloten valde att flyga under VFR – visual flight rules – vilket betyder att han litade till sin egen förmåga att se marken under honom.

Kobe Bryant – en av sportens största

Kobe Bryant går till historien som ett av sportens största namn genom tiderna och blev synonym med laget Los Angeles Lakers. 

Han valdes som nummer 13 i NBA-draften 1996 och förblev dem trogen hela sin karriär. Han kvalificerade sig till 18 All Star-lag under sin 20-åriga karriär med Lakers och har vunnit ligan fem gånger. Han blev den yngsta spelaren någonsin att passera 30 000 gjorda poäng och gjorde hela 81 poäng i en match mot Toronto Raptors 2006, det anses vara en av de bästa prestationerna i NBA:s historia. Endast Wilt Chamberlain har gjort fler poäng (100) i en och samma match. 

När Kobe Bryant drog sig tillbaka 2016 så beslutade sig Lakers för att dra in tröjnumren han använt i klubben, 8 och 24, för all framtid. 

En ära som ingen annan förunnats under klubbens historia. 

Under lördagen passerade superstjärnan LeBron James Kobe Bryant i listan över tidernas bästa poängplockare i NBA:s historia. James övertar tredjeplatsen i tabellen, efter Kareem-Abdul Jabbar och Karl Malone. Efter matchen talade James om sin beundran för Bryant. 

– Jag är bara så glad att jag nämns i samma mening som Kobe Bryant, han är en av de bästa som någonsin spelat basket, sa James till NBA:s hemsida. 

TV: Tusentals fans till Kobe Bryant samlades efter den tragiska olyckan

Se känslosamma hyllningen till Kobe Bryant.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.