Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mystiken kring jättelöftet: ”Problematiskt – extremt”

CNN reder ut: Detta betyder lagnamnen i NBA
Ayton mot DeMarcus CousinsFoto: USA TODAY Sports
Nicklas BäckströmFoto: BILDBYRÅN

Han är jättelöftet som åkte fast för doping dagen efter NBA-premiären. 

Men ingen förstår riktigt vad som hände sedan. 

Snart får Deandre Ayton, 21, göra comeback efter sin avstängning. 

– För en vuxen elitidrottare är det ett extremt lågt straff oavsett vad han har gjort, säger Tommy Forsgren, rådgivare på Svensk antidoping. 

Deandre Ayton har lyfts fram som en av basketvärldens mest spännande talanger under de senaste åren. Ayton valdes som etta av Pheonix Suns i 2018 års draft, snittade 16 poäng och tio returer per match i sin debutsäsong och valdes in i rookie-laget tillsammans med andra hajpade namn som Luka Doncic och Trae Young. 

Förväntningarna var höga på Deandre Ayton inför den här säsongen. Och 21-åringen från Bahamas inledde i nivå med dem: Med 18 poäng och elva returer i Phoenix storseger mot Sacramento i premiären. 

Men mindre än 24 timmar senare kom chockbeskedet. Deandre Ayton hade åkt fast i ett dopingtest. 

Ayton testade positivt för diuretika, en substans som är vätskedrivande eller på annat sätt kan dölja andra förbjudna substanser som epo eller steroider. 

– Det här var ett omedvetet misstag och tyvärr har jag fått i mig någonting som jag var totalt omedveten om. Jag är extremt besviken över att jag svek mitt lag, sa spelaren i ett uttalande enligt ESPN

Tystnaden väcker frågor

Baskettalangen bestraffades med en avstängning som sträcker sig över 25 matcher, ungefär en och en halv månad i tid. 

Efterföljande prover visade inga spår av några andra förbjudna substanser, och både spelarfacket och Ayton själv menade att de hade börjat jobba för att få straffet reducerat. 

Den 31 oktober twittrade journalisten Sean Deveney, som bland annat skriver för Forbes och Heavy.com, att Ayton inom kort skulle träffa ligans representanter för att inleda sin överklagan. 

Men sedan dess har det varit tyst kring fallet. 

”Avsaknaden av uppdateringar från Suns kring Deandre Aytons överklagan är väldigt misstänkt”, lyder en rubrik på sajten Valley of the Suns. 

”Över en månad in i avstängningen kunde man förvänta sig någon form av nyhet, men ingenting. Tystnaden gör fansen galna”, skriver reportern Adam Stratton. 

”En månad senare har det inte kommit några nyheter”, skrev radiostationen Arizona Sports.

”Det är extremt lågt”

Den jamaicanska sprintern Veronica Campbell-Brown hotades enligt The Telegraph av en tvåårig avstängning när hon 2014 testat positivt för en liknande substans som Ayton fick i sig. NBA-talangen är dock fri att återvända till spel redan inom två veckor. 

– Det är speciellt med NBA och de andra proffsligorna i Nordamerika omfattas inte av dopingreglerna som resten av idrottsvärlden omfattas av, Wada-koden och så vidare, säger Tommy Forsgren, rådgivare på Svensk antidoping, som reagerar på Aytons straff. 

– En och en halv månad är väldigt lågt. För en vuxen elitidrottare är det extremt lågt oavsett vad han har gjort. 

Hur ser du på att de står utanför till exempel Wadas system? 

– De drivs ju som företag de här ligorna, de bestämmer själva över sina regelverk. 

– Idrott och basket är ju också olympiska idrotter och där kan de uppstå problem för utövarna, att de utsätts för olika regelverk. Som med Bäckström i Sotji 2014. 

Forsgren syftar på när den svenske hockeyspelaren Nicklas Bäckström missade OS-finalen 2014 efter att ha testat positivt för pseudoefedrin, ett ämne han fått i sig via en allergimedicin – som Bäckström använt under flera års tid när han spelat i NHL. 

Då kan Ayton göra comeback

Deandre Ayton kan vara tillbaka på planen den 17 december, i en match mot Los Angeles Clippers. Phoenix Suns har dock fått en oväntat bra start på säsongen trots att Ayton varit borta, där den tidigare Boston Celtics-spelaren Aron Baynes storspelat på centerpositionen. 

Tränaren Monty Williams har sagt till Arizona Sports att det är ”troligt” att Ayton får starta i mötet med Clippers. 

https://www.instagram.com/p/BzJ2TXgnEef/

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.