Foto: Emil Malmborg
 Foto: Emil Malmborg

MTG vill värva folk- kära profiler till OS

Publicerad
Uppdaterad
Till svenska folkets stora ilska är det klart att MTG/Viasat tar över OS-sändningarna.
Enligt uppgifter till SPORT-Expressen jobbar nu tv- jätten på en rad åtgärder för att vinna tv-tittarnas förtroende, bland annat att värva SVT-profiler - och flera av SVT:s folkkära experter kan tänka sig att lyssna på ett erbjudande från Viasat.
- Kommer det en fråga får jag ta ställning då. OS och VM är det största du kan göra, säger skidskytteexperten Kalle Grenemark.
Vinter-OS i Sotji 2014 och sommarspelen i Rio de Janeiro 2016 är de första olympiska spelen som inte kommer sändas i Sveriges Television.
I stället har MTG köpt rättigheterna och TV6 kommer att bli huvudkanal för sändningarna. Prislappen för sändningarna är enligt uppgifter cirka 250 miljoner kronor.

"En utmaning"

I en omröstning på SportExpressen.se i går uppgav 88 procent att de helst såg på OS i SVT. Bara två procent ville att OS skulle sändas i MTG:s regi.
- Om vi hade tittat på sådana här undersökningar så hade vi varit kvar 1989 och inte ens vågat köpa hockey-VM. Men det är absolut en utmaning att vinna över tittarna och det finns ingen annan väg än att visa att vi är värda de här rättigheterna och att vi gör väldigt bra sport, säger Manfred Aronsson, chef för MTG Sverige när SPORT-Expressen träffar honom.
Nu kan SPORT-Expressen avslöja en rad av de satsningar MTG kommer att göra på OS.
Bland annat kommer man att visa varje producerad minut från OS i sina kanaler, man vill sända i 3D - och man kommer att göra det med folkkära experter.
Enligt uppgifter kan flera av de experter som använts i SVT:s OS-sändningar komma att dyka upp även i OS i Sotji.
- Vi kommer att rekrytera spetskompetens för att klara av det här på bästa sätt. Vi kommer att försöka få de mest passionerade, duktiga och kunniga personerna vi kan få. Precis som SVT så kommer vi också att ta in frilanspersonal för att bemanna de grenar som behöver stöd, säger Aronsson.

Utesluter inte en flytt

Har ni några drömnamn som ni vill ha i era OS-sändningar?
- Ingen som jag vill gå ut med nu.
Flera av SVT:s experter som SPORT-Expressen varit i kontakt med utesluter inte att flytta med OS till Viasat-kanalerna:
- Jag skulle lyssna på vad de hade att säga. Men OS är inte allt och det finns så många andra tävlingar som jag kommenterar för SVT under tiden det inte är OS, säger Jacob Hård, som bland annat kommenterar skidor och friidrott i SVT.
Många tittare befarar även att de mest intressanta ögonblicken från OS kommer att läggas i företagets betalkanaler.
- Vi kommer att visa allting som är av nationellt och stort intresse på så sätt att vi når så många som möjligt, fritt och gratis. TV6 betalar man ingenting för och i alla fall jag betalar 200 kronor i månaden för SVT, så frågan är vad som är betal-tv och inte, säger Aronsson.

Har 94 procents täckning

Timo Lumme, chef för IOK:s avdelning för tv och marknad:
- 99 procents täckning hade SVT och 94 procent kommer MTG bidra med, där står vi nu. Men vem vet vad som sker om tre år. Då har MTG:s plattform förhoppningsvis hundra procent täckning. Man behöver inte vara orolig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag