Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Viasat blockerar nya F1-appen i Sverige

Foto: JOSE BRETON/CORDON PRESS / CORDON PRESS BILDBYRÅN
Foto: INSIDEFOTO / EPA / SCANPIX / INSIDEFOTO BILDBYRÅN

De nya ägarna till F1, Liberty Media, startar under våren den nya digitala tv-tjänsten F1 TV PRO.

Tjänsten väntas locka fem miljoner användare, men ingen från Sverige.

Här och i resten av Skandinavien har Viasat exklusiv sändningsrätt.

När Libery Media tog över formel 1 inför den förra säsongen förklarade de att en ny tv-tjänst stod högt upp på att-göra-listan. Och nu är den klar. Redan i vår lanserar F1 TV PRO i flera länder i Europa. 

Libertys chef för nya digitala affärer, Frank Arthofer, förklarar i en intervju med brittiska Autosport att den nya tjänsten lanseras till en början i Österrike och bara för datorer men under året ska den spridas till fler länder och flera plattformar. En mobil-app och appar för uppkopplade tv-apparater är under utveckling.

– Vi vill vara säkra på att vi levererar en bra tjänst och vi hoppas att vi ska nå så många som möjligt av våra fans, säger Frank Arthofer.

F1 TV PRO ska sända allt från F1-helgerna inklusive tävling, träning och presskonferenser men också supporttävlingar och event. Tjänsten ska kosta cirka 1 000 kronor för en hel säsong.

Österrike, Belgien, Tyskland och USA finns med bland det dryga 50-talet länder som ska kunna erbjuda tjänsten någon gång under 2018.

Viasat har sändningsrätt för F1

Men i Sverige blir det inget F1 TV PRO, i alla fall inte i år. Viasat har exklusiv sändningsrätt och enligt MTG:s sportchef Per Nunstedt så kommer inte F1 TV Pro att gå att använda i Skandinavien.

– I Skandinavien har vi exklusivitet på alla plattformar så därför kommer inte appen att introduceras här. Formel 1 är som bekant en global sport och för att erbjuda det här till alla slags regioner så har de infört den här servicen, säger Per Nunstedt i ett skriftligt meddelande.

Enligt Frank Arthofer har F1 närmare 500 miljoner fans över hela världen. I Storbritannien förhandlar Liberty om att få sälja F1 TV PRO som ett komplement till den vanliga tv-sändningen.

Liberty Media har säkrat att det inte ska gå att kringgå sändningsrätten och använda tjänsten via till exempel så kallade VPN-tunnlar.

MTG Viasat har sändningsrätten i Sverige det här året ut men Per Nunstedt vill inte kommentera ifall det blir en fortsättning och om i så fall F1 TV PRO blir tillgängligt nästa år.

– Svaret är alltid att vi inte kommenterar rättigheter som vi inte har.

F1-säsongen startade i måndags med de inledande testerna. Teamen finns på plats i Barcelona den här och nästa vecka. F1-premiären körs i Melbourne, Australien, den 25 mars.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.