"Våra respektive var mer ovänner än vi"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kenneth Hansen och Per Eklund.
Foto: BACKMANS FOTO
Per Eklund, i blått, får sitt klassiska utbrott efter kraschen i EM-premiären i Portugal.
Foto: SVT

Kenneth Hansen och Per Eklund var bittra rivaler under många år. De bråkade, bråkade och bråkade – tävling ut och tävling in. 

SportExpressen ringde upp de gamla rallycrossförarna för att höra vad de minns från sina duster och för att kolla hur deras relation är i dag. 

– Vi hade ett ständigt krig, säger Per Eklund. 

Under mitten av 1990-talet och under första åren på 2000-talet dominerades svensk rallycross framför allt av två förare. Det var Per Eklund och Kenneth Hansen. 

Tävling efter tävling var de inblandade i kollisioner med varandra, och det slutade allt som oftast med att de stod och skällde på varandra i målfållan. 

EM-premiären i rallycross i Portugal 2004 var en av alla gånger då Per Eklund och Kenneth Hansen kolliderade med varandra. Redan i första kurvan, knappt 100 meter från startlinjen, drämde Kenneth Hansen in i bakänden på Per Eklunds bil. Domarna ansåg dock att Eklund skurit kurvan för skarpt – och han uteslöts från loppet med svart flagg. Efteråt var han duktigt förbannad. 

– Svart flag?! Varför?! Jäkla skit, gormade Eklund, med en engelsk variant av sin grova värmländska dialekt, mot domarna.

– Kenneth kom och klappade på mig i röva och så får jag svart flagg. Det är verkligen förbjudet att köra förbi Hansen, sa Eklund till SVT efteråt. 

Hansen: "Han var riktigt förbannad"

Kenneth Hansen passerar Per Eklund strax före mål i Österrike 1998, i en av många heta EM-dueller.
Foto: FLT-PICA CODE20360 / TT NYHETSBYRÅN FLT-PICA

Kenneth Hansen minns än i dag den där dagen för lite drygt 13 år sedan. 

– Det blev en massa kalabalik. Per vart inte nöjd när han blev utesluten, han var riktigt förbannad. Man ska veta att domarna var mycket upp och ner på den här tiden, ibland dömde de väldigt hårt och ibland dömde de inte alls. Men den här gången tyckte Per att det var mitt fel, och inte domarnas, att han blev utesluten, säger Hansen. 

Minns du vad han sa till dig? 

– Njae, inte exakt. Men det var nog rätt många härliga ord där, han brukade inte hålla inne med dem. Jag har å andra sidan sagt ett och annat till honom också genom åren, haha. 

En annan känd ordväxling mellan de båda förarna var 1995 under rallycross-EM i Finland. Per Eklund tog full fart inför en skarp kurva och rammade Kenneth Hansens bil rakt in i sidan. 

Väl i mål vägrade Eklund att be sin rival om ursäkt. Han menade att han hade sett en lucka på insidan.

– Jag var på innern och han släppte en lucka, jag tänker inte be om ursäkt, sa Eklund. 

– Kan man inte be om ursäkt är det dåligt, svarade Hansen. 

– Nej, det tänker jag inte göra. Varför ska jag be om ursäkt? Kontrade Eklund.

I dag erkänner dock Per Eklund sin skuld i det hela.

– Den där luckan fanns aldrig, det hittade jag bara på. Det var så roligt när han satt där i SVT och pekade på filmen och försökte förklara att det var mitt fel. Men jag var före honom in i mål, säger Eklund och skrattar. 

– Hade inte jag varit där hade han missat hela svängen och bara åkt rakt förbi. Han ville nog ge tillbaka för något, för det var helt omöjligt att ta den svängen i den farten han hade, säger Hansen. 

Försökte slå in rutan

Deras bittra rivalitet är väldokumenterad. Det var ofta flera olika medier på plats för att rapportera om deras tuffa kamper – både på och vid sidan av rallybanan. 

– Det där var en rolig tid, vi hade ett krig. Det var tidningar på plats hela tiden och vi skulle ju i princip döda varandra varje gång. Vi var nog lika goda kålsupare båda två, förklarar Eklund. 

Kenneth Hansen känner igen den bild Per Eklund målar upp från de där galna åren. 

– Vi hade inget riktigt gott öga till varandra då. Hade han gjort något kunde jag bli så arg att jag bara gick in i nästa lopp för att betala tillbaka. Man kunde inte bara ta emot och vänta på domarna, hände inget fick man ta saken i egna händer. Jag satte ner foten i golvet ett par gånger och visade att det var nog, berättar han. 

– Hade man Per bakom sig var inte frågan om utan när det skulle smälla. 

Kenneth Hansen minns tillbaka till en annan tävling i Finland, då han, Per Eklund och Michael Jernberg krokade ihop i första kurvan och hamnade i sandfållan bredvid banan. 

– Eklunds bil hamnade mellan våra bilar och han kom inte ut. Men Jernberg var så förbannad att han klev fram till Pers bil och skulle försöka ha tag i honom. Det brann till rejält och han bankade näven hårt i rutan. Han var ute efter att ge honom en riktig omgång, det var nog tur att Per inte fick upp den där dörren… 

Per Eklund skrattar när händelsen kommer på tal. 

– Han kom fram till mig och försökte slå in hela rutan, samtidigt som han skrek ”din jävla idiot”. Efter den dagen kallade jag honom för glasmästaren, haha. Vi gjorde tre omstarter men fastnade i samma kurva varenda gång. 

"Vi pratar inte rallycross"

Stundtals var det så hätsk stämning mellan de båda förarna att till och med deras familjer rök ihop med varandra. 

– Det var värre när våra respektive möttes. De var mer ovänner än vad vi var, berättar Eklund. 

Nu är relationen mellan de bägge rallycrossmästarna betydligt bättre, även om de fortfarande inte kan prata just rallycross med varandra. 

– Vi är kompisar, men vi hinner inte träffas så mycket. Det är inte som att vi träffas då och då och dricker kaffe och äter sockerkaka, säger Eklund. 

– Vi träffas ibland på lite olika tävlingar, vi är ju båda med i varsitt team. Men vi pratar inte rallycross, för där har vi båda två alltid rätt, säger Hansen och skrattar. 

Per Eklund hade dock fler kombattanter än Hansen som han munhöggs med under toppen av sin karriär, som holländaren Jan de Rooy. 

– En gång sprang han efter mig ut i skogen och försökte slå ihjäl mig. Jag lämnade bilen där och kom tillbaka för att hämta den senare på kvällen, det var krig. 

– Men jag blev bjuden på hans bröllop några år senare, så vi blev kompisar även om det tog ett tag. 

Åren med Hansen och Eklund var som sagt rikligt händelserika och det blev allt som oftast en stor snackis i Sportsverige när de bittra rivalerna tävlade mot varandra. 

– Jag har så mycket material från den här tiden att jag funderar på en bok. I så fall kommer jag skriva ärligt, för det var väldigt mycket tjuv och rackarspel. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.