Foto: Piotr Warczak
 Foto: Piotr Warczak

Vännen såg kraschen på tv: "Fruktansvärt"

Publicerad

På första varvet i fjärde heatet mellan Wroclaw och Rzeszow kraschade speedwayföraren Lee Richardson våldsamt.

Han fördes till sjukhuset i Wroclaw och akutopererades för inre blödningar - men hans liv gick inte att rädda.

Den svenske speedwayföraren Andreas Jonsson har känt Lee Richardson sedan juniortiden och sörjer nu sin vän.

- Jag har så många minnen av honom, men de varmaste minnena är från juniortiden då vi åkte ihop. Det kändes som att det var vi två som var de nya killarna som skulle ta över, säger Jonsson till SPORT-Expressen.

Det var precis före första kurvan på Olympiastadion i Wroclaw som Lee Richardson körde på Tomasz Jedrzejaks bakhjul. Efter att ha snuddat vid svenske Fredrik Lindgrens cykel slungades han våldsamt in i den sarg som står vid långsidan av speedwaybanan. Ambulansen kom direkt på plats, men det tog tid innan Richardson kunde föras från platsen.

I Gorzow, 26 mil bort, satt Lee Richardsons vän Andreas Jonsson och följde matchen på tv. Matchen mellan Stal Gorzow och Jonssons Falubaz Zielona Gora skulle strax börja.

- Det var fruktansvärt. Vi såg kraschen på tv innan vår match skulle börja, men vi visste inte hur det hade gått med honom. Man såg direkt att det var en jäkla krasch, och det tog så himla lång tid för ambulansen att ta sig av banan, säger Jonsson.

Tävlingarna avbröts

Sjukhuset i Wroclaw ligger bara tio minuter från stadion, och Lee Richardson opererades akut för sina inre blödningar. Tjugo minuter över åtta kom beskedet att Lee Richardsons liv inte gick att rädda. Hans hjärta hade stannat.

- Vi körde i gång vår tävling ändå, men mitt under tävlingen kom domaren ner till oss och gav oss beskedet. Vi visade respekt för Lee, avbröt tävlingen och höll en tyst minut, säger Jonsson.

Fredrik Lindgren körde i samma heat som Richardson. Han förstod direkt att olyckan var allvarlig.

- Jag såg hans cykel i ögonvrån och märkte också att han touchade min cykel, riktigt var eller hur vet jag inte. Jag förstod direkt att det var en allvarlig olycka och jag ville inte titta på reprisen, säger Lindgren till TT.

Körde för Vargarna

Speedwayvärlden sörjer en förolyckad förare, och Andreas Jonsson sörjer en vän som följt honom genom hela karriären. De har varit lagkamrater i England, Polen och Sverige, och mött varandra otaliga gånger i GP-tävlingar. Andreas Jonsson har under åren även blivit en nära vän till familjen.

- Jag har så många minnen av honom, men de varmaste minnena är från juniortiden då vi åkte ihop. Det kändes som att det var vi två som var de nya killarna som skulle ta över. Jag känner både hans fru och hans barn, så just nu tänker man väldigt mycket på dem.

I Sverige körde Lee Richardson för Vargarna i Norrköping. Johan Alsö är ordförande för klubben där sorgearbetet efter Richardson började redan i natt.

- Det är många som har ringt och gråtit. Han var en fantastisk åkare och det är många som pratar gott om honom. Det är en jätteförlust, säger Johan Alsö.

Lee Richardson blev 33 år gammal.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag