Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vännen såg kraschen på tv: "Fruktansvärt"

Foto: Piotr Warczak

På första varvet i fjärde heatet mellan Wroclaw och Rzeszow kraschade speedwayföraren Lee Richardson våldsamt.

Han fördes till sjukhuset i Wroclaw och akutopererades för inre blödningar - men hans liv gick inte att rädda.

Den svenske speedwayföraren Andreas Jonsson har känt Lee Richardson sedan juniortiden och sörjer nu sin vän.

- Jag har så många minnen av honom, men de varmaste minnena är från juniortiden då vi åkte ihop. Det kändes som att det var vi två som var de nya killarna som skulle ta över, säger Jonsson till SPORT-Expressen.

LEE RICHARDSON

Född: 25 april 1979 i Hastings, England.

Död: 14 maj 2012.

Meriter:

Svensk mästare (lag) 2001, 2002, 2004, 2006.

Brittisk mästare (individuellt) 2003.

Juniorvärldsmästare 1999.

VM-silver 2004.

VM-brons 2006.

Engelsk ligacupmästare 1998, 2008, 2009.

Silver i polska GP 2005.

Klubbar i karriären:

England: Reading Racers, Poole Pirates, Peterborough Panters, King's Lynn Stars, Coventry Bees, Swindon Robins, Eastbourne Eagles, Lakeside Hammers.

Polen: Polonia Pila, GKM Grudziadz, ZKZ Zielona Gora, WTS Wroclaw, TZ Lublin, Wlokniarz Czestochowa, Stal Rzeszow

Sverige: Rospiggarna, Vetlanda, Vargarna.

Det var precis före första kurvan på Olympiastadion i Wroclaw som Lee Richardson körde på Tomasz Jedrzejaks bakhjul. Efter att ha snuddat vid svenske Fredrik Lindgrens cykel slungades han våldsamt in i den sarg som står vid långsidan av speedwaybanan. Ambulansen kom direkt på plats, men det tog tid innan Richardson kunde föras från platsen.

I Gorzow, 26 mil bort, satt Lee Richardsons vän Andreas Jonsson och följde matchen på tv. Matchen mellan Stal Gorzow och Jonssons Falubaz Zielona Gora skulle strax börja.

- Det var fruktansvärt. Vi såg kraschen på tv innan vår match skulle börja, men vi visste inte hur det hade gått med honom. Man såg direkt att det var en jäkla krasch, och det tog så himla lång tid för ambulansen att ta sig av banan, säger Jonsson.

Tävlingarna avbröts

Sjukhuset i Wroclaw ligger bara tio minuter från stadion, och Lee Richardson opererades akut för sina inre blödningar. Tjugo minuter över åtta kom beskedet att Lee Richardsons liv inte gick att rädda. Hans hjärta hade stannat.

- Vi körde i gång vår tävling ändå, men mitt under tävlingen kom domaren ner till oss och gav oss beskedet. Vi visade respekt för Lee, avbröt tävlingen och höll en tyst minut, säger Jonsson.

Fredrik Lindgren körde i samma heat som Richardson. Han förstod direkt att olyckan var allvarlig.

- Jag såg hans cykel i ögonvrån och märkte också att han touchade min cykel, riktigt var eller hur vet jag inte. Jag förstod direkt att det var en allvarlig olycka och jag ville inte titta på reprisen, säger Lindgren till TT.

Körde för Vargarna

Speedwayvärlden sörjer en förolyckad förare, och Andreas Jonsson sörjer en vän som följt honom genom hela karriären. De har varit lagkamrater i England, Polen och Sverige, och mött varandra otaliga gånger i GP-tävlingar. Andreas Jonsson har under åren även blivit en nära vän till familjen.

- Jag har så många minnen av honom, men de varmaste minnena är från juniortiden då vi åkte ihop. Det kändes som att det var vi två som var de nya killarna som skulle ta över. Jag känner både hans fru och hans barn, så just nu tänker man väldigt mycket på dem.

I Sverige körde Lee Richardson för Vargarna i Norrköping. Johan Alsö är ordförande för klubben där sorgearbetet efter Richardson började redan i natt.

- Det är många som har ringt och gråtit. Han var en fantastisk åkare och det är många som pratar gott om honom. Det är en jätteförlust, säger Johan Alsö.

Lee Richardson blev 33 år gammal.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!