Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vägrar skriva på – nu kan profilen sparkas

Daniil Kvyat vägrar att skriva på avtalet som FIA, det internationella motorsportförbundet, tagit fram för ryska förare.
Foto: OCTANE/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK / OCTANE/ACTION PLUS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JEROME MIRON / BILDBYRÅN
Foto: [Jan Huebner/Scheiber, via www.imago / www.imago-images.de

Säsongen kan vara över innan den ens har börjat för Daniil Kvyat. 

För att förare från Ryssland och Belarus ska få fortsätta tävla måste de skriva under ett särskilt avtal – om deras neutralitet - och det har den tidigare F1-profilen inte gjort. 

”Att förbjuda ryska atleter och team är en orättvis lösning”, menar den 27-åriga ryssen. 

Daniil Kvyat är i blåsväder. 

Den tidigare formel 1-föraren som den här säsongen är tänkt att ställa upp i World Endurance Championship har ännu inte skrivit under FIA:s avtal för förare från Ryssland och Belarus. 

Dokumentet innehåller bland annat restriktioner om att de inte får visa om ryska flaggor eller symboler på sina bilar, kläder eller sociala medier. De får inte heller visa stöd för Ryssland eller Vladimir Putins agerande. 

”Då är det bättre att inte köra alls”

Avtalet skulle ha varit undertecknat i fredags – men det har Daniil Kvyat inte gjort. Även teamledaren för hans ryska team G-Drive Racing, Roman Rusinov, har undvikt att signera dokumentet. 

Roman Rusinov har uttryck sitt missnöje i sina sociala kanaler, enligt RacingNews365.com. 

”I dag, vägrade jag, ledare i ryska  G-Drive Racing team, att acceptera de diskriminerande villkoren FIA har satt upp. Målet för varje atlet är att höra sitt lands nationalsång på podiet”, skriver han och tillägger:

” Vi har höjt den ryska flaggan, vi har hört och sjungit med till den ryska nationalsången. För mina fans, mina lagkamrater och den sportsliga stoltheten, kommer jag inte att skriva under det här dokumentet. Då är det bättre att inte köra alls”. 

Kvyat: ”En orättvis lösning”

Inlägget har i sin tur gillats av Daniil Kvyat som senare kommenterade det själv. Där skriver han bland annat att han hoppas på en fredlig lösning och kallar Rysslands invasion av Ukraina för en ”konflikt”. 

”Jag skulle också vilja belysa och uppmana alla sportsliga förbund runtom i världen att hålla sig borta från politiken och att förbjuda ryska atleter och team är en orättvis lösning och går emot det sport lär oss – enighet och fred”, avslutar Daniil Kvyat. 

Tv: Så portas ryska idrottsutövare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.