Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utmanaren om finalen:
"Bästa utgångsläget"

Johan Kristoffersson har stått för årets genombrott i STCC. Inför finalen på Solvalla i dag ligger han trea i totalställningen - men har pole position och chansen att vinna allt.

SOLVALLA. Efter tidskvalet är rollerna ombytta - och tronskiftet kan bli verklighet.

Utmanaren har drömläge från pole position - titel­försvararen startar fyra positioner bakom.

Nu hoppas mästaren på blött underlag.

- Från femteplatsen är det vad jag behöver - det händer mycket mer i regn, helt klart, säger Rickard Rydell.

STÄLLNINGEN I STCC

1) Rickard Rydell, Chevrolet 234

2) Michel Nykjaer, Chevrolet 225

3) Johan Kristoffersson, Volkwagen 214

4) Patrik Olsson, Volkswagen 158

5) Thomas Engström, Honda 153

6) Jordi Gene, Volkswagen 131

  • Finalen avgörs i två lopp. Seger i respektive lopp ger 25 poäng, andra plats 18 poäng, tredje 12 poäng, därefter 10-8-6-4-2-1 poäng.
  • För att Rydell ska försvara titeln räcker det att han är trea två gånger om, ifall Kristoffersson vinner båda racen.

Redan före lördagens final på Solvalla stod det klart att en trio gör upp om årets STCC-titel - fjolårsmästaren Rickard Rydell, dansken Michel Nykjaer och unge talangen Johan Kristoffersson.

Före fredagens race var toppförarna överens om att tidskvalet kan bli helt avgörande - den provisoriska banan på Solvalla är svår att köra om på.

Bäst utgångsläge att utmana Rickard Rydell om titeln har nu Johan Kristoffersson, som startar i pole positon i dagens första finalrace.

- Ja, det är toppen. Det är det bästa utgångsläget jag kan ha egentligen. Det är kanon, det var drömscenariot - insyltad i en hel hög med bilar och först, säger 23-åringen.

Rydell inte nöjd efter kvalet

Titelmästaren och totalledaren Rydell slutade överraskande femma i båda tidskvalen.

- Vi är inte nöjda med en femteplats. Men det brukar hända mycket i ett sådant här race. Jag har fortfarande absolut en chans, även om den har minskat efter kvalet, säger Rydell.

Och håller SMHI:s blöta prognos för dagen i sig, då ökar segerchanserna ytterligare, menar Rydell.

- Nu när jag är femma gör det inte så mycket - det kanske är lika bra. Då har jag lite större chans att ta några platser. Det händer mycket mer i regn, helt klart. Det blir svårare att köra, svårare att bedöma bromspunkter - svårare att hålla bilen på banan.

Mellan svenskarna lurar även Michel Nykjaer.

Dansken går ut precis före Rickard Rydell i det första racet.

- Vi kämpar till det sista. Jag måste försöka vara i toppen och plocka poäng. Det blir svårt, men jag har en bra chans, säger Nykjaer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.