Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Utmanaren: ”Då handlar det mer om överlevnad”

Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL NESTOR / BILDBYRÅN

I fjol vann de klubbens första SM-guld på 40 år. I år är Eskilstuna Smederna favoriter att ta hem titeln igen – men kommer att ställas mot hårt motstånd i form av revanschsugna Rospiggarna.

– Det som hände i fjol är historia nu, säger Pontus Aspgren.

Efter att Vetlanda vann den första SM-finalen med 49-41 var det många som räknade ut Eskilstuna Smedernas chanser. I returen vände Smederna dock till ett övertag på 95-85 – ett resultat som innebar ett sensationellt SM-guld till klubben.

Det var första gången sedan 1977 som Smederna blev svenska mästare.

– Det var jättejättekul. Mitt i säsongen trodde vi inte att vi skulle kunna vinna, men när vi tog Dackarna i kvarten förstod vi att vi hade något bra på gång. Det märktes att det var första guldet på 40 år, det var en massa folk på torget dagen efter och vi kände verkligen att vi gjorde något för stan, säger Pontus Aspgren.

Han var en av de förare som var med och bar klubben fram till guldet, och enligt Smedernas lagledare Jerker Eriksson och Stefan Jarl är han dessutom den förare som kommer att överraska mest under årets säsong. Aspgren säger dock inte att han känner av någon press.

– Varje gång jag drar på mig hjälmen vill jag vinna oavsett när eller var jag kör. Det blir tufft att försvara guldet i år, men vi har byggt ett otroligt bra lag och alla vet vad som krävs för att vinna. Nu förväntar sig folk en bra prestation, men man får försöka se det som något positivt, säger Aspgren.

Utmanas av Rospiggarna

Ett av lagen som kommer att flåsa i Smedernas nackar är Rospiggarna. Klubben blev svenska mästare så sent som 2016, men hade en jobbig fjolårssäsong med flera skadade förare.

– Vi hade en väldigt tuff period med skador på både Andreas Jonsson, Jason Doyle och några till. Under några matcher körde vi nästan med ett juniorlag, säger Mikael Teurnberg, lagledare för Rospiggarna.

Trots det slutade man efter en fin säsongsavslutning på fjärde plats i serien, och i år är man favoriter till att utmana Smederna om titeln.

– Vi har bra chanser men i slutändan ska allt funka, vi måste hitta det där flytet. När vi vann 2016 var vi totalt överlägsna och vann både grundserien, slutspelserien och finalserien. Men då stämde allting, det vågar jag inte hoppas på igen, säger Teurnberg.

Nyckeln, menar han, blir att försöka hålla laget – och särskilt de stora stjärnorna – skadefria.

– Får vi skador där så blir det jättetufft, då handlar det mer om överlevnad. Så det är väldigt skört, men det är bara att hoppas på att man får lite tur på vägen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!