Frederic Vasseur blir ny teamchef i Sauber efter sparkade Monisha Kaltenborn. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENSTFrederic Vasseur blir ny teamchef i Sauber efter sparkade Monisha Kaltenborn. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST
Frederic Vasseur blir ny teamchef i Sauber efter sparkade Monisha Kaltenborn. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST
Saubers samarbete med Honda uppges vara över redan innan det börjat. Foto: FRANCOIS FLAMAND / FRANCOIS FLAMAND / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSESaubers samarbete med Honda uppges vara över redan innan det börjat. Foto: FRANCOIS FLAMAND / FRANCOIS FLAMAND / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
Saubers samarbete med Honda uppges vara över redan innan det börjat.  Foto: FRANCOIS FLAMAND / FRANCOIS FLAMAND / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

Uppgifter: Sauber skrotar Honda-motorerna

Publicerad

Marcus Ericssons F1-stall Sauber anställer förre Renault-chefen Frederic Vasseur som teamchef efter sparkade Monisha Kaltenborn.

Samtidigt uppger flera källor att Sauber skrotat sitt motoravtal med Honda för 2018.

När Sauber sparkade sin teamchef Monisha Kaltenborn tidigare i år fick svenske föraren Marcus Ericsson skulden. Då menade vissa att teamets ägare, Longbow Finance, tyckte att Marcus Ericsson skulle favoriseras men att Kaltenborn vägrat följa den strategin.

Longbow Finance genom styrelseordföranden Pascal Picci tillbakavisade alla uppgifter om favorisering av någon förare och menade att Kaltenborn tvingades bort på grund av att ägarna och teamchefen hade olika syn på hur teamet skulle utvecklas.

Kaltenborn ska bland annat ha regisserat Saubers motoravtal med Honda för 2018. Ett ifrågasatt avtal då Honda haft stora problem under sina tre säsonger med McLaren.

Nu kommer uppgifter om att Sauber aldrig aktiverat sitt avtal med Honda för 2018. Det är motorsportsajten Autosport som meddelar uppgifterna med hänvisning till flera olika källor. Honda vill inte kommentera uppgifterna men säger till sajten att relationen med Sauber inte förändrats.

Samtidigt har Sauber värvat den förre Renault-chefen Frederic Vasseur. Vasseur var favorit att få jobbet efter Kaltenborn och har ett rykte om sig att vara en kompetent teamchef efter flera år inom formelbilsracing på toppnivå.

Men värvningen av Vasseur betyder inte att Sauber kör Renault-motorer nästa säsong. Vasseur sparkades från Renault efter en tvist med Renaults F1-chef Cyril Abiteboul.

I dag kör Sauber med ett år gamla motorer från Ferrari och med tanke på Ferraris fina form i år talar allt istället för att Sauber försöker teckna ett nytt avtal med italienarna.

Vasseur kliver in i Sauber-teamet på måndag och börjar direkt arbetet med framför allt nästa säsongs bil.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag