Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Officiellt: Lämnar Ferrari – då ritas F1-kartan om

F1-föraren Sebastian Vettel uppges lämna Ferrari efter årets säsong, om det nu blir någon.Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Det betyder att det blir en vakant plats i Ferraris team...Foto: PIXATHLON/REX / PIXATHLON/REX/IBL REX FEATURES
...som Carlos Sainz nu kan få.Foto: SYDNEY LOW/CSM/REX / SYDNEY LOW/CSM/REX/IBL REX FEATURES
Det kan innebära att Daniel Ricciardo flyttar till McLaren - för att ersätta Sainz.Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sebastian Vettel lämnar Ferrari efter årets säsong, om det nu blir någon.

Det bekräftar F1-teamet på sin hemsida.

– Det var inget enkelt beslut att fatta, säger Ferraris sportdirektör Mattia Binotto.

Tyska Auto Motor und Sport , liksom Bild , var under natten mot tisdag först med uppgifter. Enligt sajterna har förhandlingarna mellan stallet och den tyske fyrfaldige världsmästaren strandat. 32-åringens kontrakt går ut i slutet av säsongen.

Vettel har inte nått de framgångar han och Ferrari hoppades på när han gick till stallet inför säsongen 2015, men har vunnit 14 lopp av 101 starter.

Vettel lämnar Ferrari: ”Ömsedigt beslut”

Under tisdagsmorgonen bekräftade Ferrari uppbrottet och tackar Vettel för hans ”professionalism”.

– Det här är ett ömsesidigt beslut som vi fattat tillsammans och som bägge parter känner är den bästa lösningen, säger Mattia Binotto.

– Det finns ingen speciell anledning bakom beslutet, bortsett från sunt förnuft att det var dags för oss att gå skilda vägar för att nå våra respektive mål.

Sebastian Vettel är inne på samma bana.

– För att nå optimala resultat är det viktigt för alla parter att vara i perfekt harmoni. Jag och teamet har insett att vi inte längre vill ha ett samarbete efter denna säsong. Ekonomiska aspekter har inte spelat någon roll i beslutet. Det är inte så jag fattar beslut, och det kommer heller aldrig bli så.

– Ferrari kommer alltid ha en speciell plats inom formel 1 och jag hoppas de får de framgångarna som de förtjänar. Slutligen vill jag tacka hela Ferrari-familjen och framför allt alla fans världen över för stödet de visat mig genom åren.

Han kan ersätta Vettel i Ferrari

Vem skulle då kunna ersätta Vettel i Ferrari? 

Jo, McLarens Carlos Sainz är ett namn som placerats där, uppger BBC.

Det skulle i så fall kunna innebära att Daniel Ricciardo lämnar Renault för att just fylla luckan i McLaren. Även Vettel har ryktats till McLaren. 

Ricciardo och Alfa Romeos Antonio Giovinazzi är, bakom Sainz, två tänkbara ersättare till Vettel i Ferrari. Världsmästaren Lewis Hamilton, vars kontrakt med Mercedes går ut, uppges inte vara aktuell.

För Sebastian Vettel finns det inte jättemånga alternativ - om det inte blir något med McLaren. Hans tidigare stall Red Bull, där han vann alla sina världsmästartitlar, har tidigare signalerat att de inte vill ha en storstjärna bredvid deras toppnamn Max Verstappen.

Vettel: ”Vad är viktigast i livet?”

Det är inte omöjligt att 32-åringen lägger av.

– Det som har hänt de senaste månaderna har fått många av oss att fundera på vad som är viktigast i livet, säger Sebastian Vettel.

– För min egen del tänker jag ta lite tid och fundera på vad som verkligen är viktigt när det handlar om min framtid.

 

Ferraris Charles Leclerc om relationen med Sebastian Vettel

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.