Foto: IMAGE POINT/REX / IMAGE POINT/REX/ALL OVER PRESS REX FEATURESFoto: IMAGE POINT/REX / IMAGE POINT/REX/ALL OVER PRESS REX FEATURES
 Foto: IMAGE POINT/REX / IMAGE POINT/REX/ALL OVER PRESS REX FEATURES
Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: SHIZUO KAMBAYASHI / AP TT NYHETSBYRÅN

Tyske läkarens besked om Michael Schumacher

Publicerad

Drygt fyra år har gått sedan Michael Schumachers svåra skidolycka.

Och i dag, på ikonens 49:e födelsedag, lämnar en expert positiva prognoser för "Schumis" återhämtning. 

– Många kan återvända till livet och se hur deras barn och barnbarn växer upp, säger professor Mark Obermann till Daily Express.

Det var i mellandagarna 2013 som Michael Schumacher var med om en svår skidolycka i franska Alperna. "Schumi" kraschade, slog huvudet i en sten och var nära att mista livet. Efter flera operationer och vård på specialistavdelningar vårdas Schumacher i dag i sitt hem i Schweiz.

Detaljerna om hans tillstånd är få, men i november rapporterade den tyska tidningen Bunte att Schumacher gjort små, små framsteg i sin rehabilitering.

Liknande besked lämnas nu av den tyska professorn Mark Obermann, chef på centret för neurologi i tyska Sessen menar att Schumachers fans inte ska ge upp hoppet om Schumacher. 

– En studie visar att 30 till 40 procent av patienterna har återfått medvetandet inom fyra år, säger han enligt Daily Express.

Expertens positiva besked om Schumacher

Samtidigt tillägger Obermann att han inte garanterar att patienten blir helt återställd. 

– Många kan återvända till livet och se hur deras barn och barnbarn växer upp, vad de har för planer och vad som händer i familjen och den närmsta vänskapskretsen, säger han. 

Professorn pekar också ut Schumachers familj som nyckeln till ikonens rehabilitering. Att Schumacher får höra sin frus röst och röra sin dotters hand spelar roll, menar Obermann.

– Det antas att patienter är mer medvetna om saker än vad vi tidigare trodde var möjligt, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag