Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4 satsar på motor- sport med profilerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: JENNY LEYMAN
Foto: PAULO MARIA / PAULO MARIA / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

Bonnier Broadcasting satsar på motorsport. 

Sportkanalen ska sända både STCC och RallyX med legendarerna Janne "Flash" Nilsson och Kenneth Hansen som expertkommentatorer. 

– Jag har själv blivit kritiserad och bedömd i trettio år, så det känns det kul att få sitta på andra sidan, och kritisera och bedöma själv, säger Nilsson. 

Janne "Flash" Nilsson och Kenneth Hansen är två av svensk motorsports största profiler genom tiderna. Nilsson var länge STCC-cirkusens stora fixstjärna och tog flera totalsegrar. Och inom rallycross har Hansen vunnit FIA:s Europamästerskap hela fjorton gånger. 

Flash och Hansen blir tv-experter

Nu ska båda två agera expertkommentatorer när Sportkanalen sänder tävlingarna i STCC och RallyX. 

– Jag har själv blivit kritiserad och bedömd i trettio år, så det känns det kul att få sitta på andra sidan, och kritisera och bedöma själv. När jag tackade jag kändes det väldigt konstigt mentalt. Men det ska bli spännande och roligt. Jag har ju tävlat så jävla mycket i mitt liv, så jag borde ha bra koll, säger Nilsson. 

– Vi är verkligen glada över att vi knutit till oss två av Sveriges absolut främsta inom motorsporten och med deras erfarenhet och kompetens kommer de verkligen lyfta sändningarna till en ny nivå för våra tittare i Sportkanalen, säger Rickard Segeborn,  exekutiv producent för motorsportsändningarna på Bonnier Broadcasting Sport. 

"Vinden blåser med STCC"

Nilsson känner att STCC är på väg mot ett slags nytändning. 

– Ingenting har varit så stort som i slutet på 90-talet, fram till 2004. Då var STCC enormt stort. Det var den tredje största sporten ihop med handbollen och friidrotten. Men det känns som att det håller på att ta omtag och att intresset ökar. De har sålt väldigt mycket biljetter, säger han. 

– Vinden blåser med STCC just nu. De levererar alltid bra racing, det har de gjort i tjugo år. 

Hur har det påverkat att prins Carl Philip har tävlat i STCC? 

– Första året 2008 var det ett jätteintresse kring honom. Nu har han kört tio år och jag vet inte om någon betalar entré för att se just honom. I dag är han mer av en etablerad förare. 

"Jag är inte medvetet elak"

Vilka gör upp om totalsegern? 

– Jag tror på tre namn: Fredrik Ekblom, Johan Kristoffersson, Robert Dahlgren. Rutin är väldigt viktigt i den här sporten. Men jag hade ett ordspråk när jag tävlade: först räknar man upp alla motståndare man kände till, sen kommer det nån jävel som man har noll koll på och kör om en. Och i den kategorin har Hugo Nerman och Philip Morin, som jag får hålla lite extra koll på. 

Hur ärlig kommer du att våga vara om någon gör bort sig? 

– Jag är inte medvetet elak. Vissa vill provocera fram en rubrik, men så är inte jag. Jag kan se om någon gör något klantigt, och då kommer jag att påpeka det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.