Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trots succén – kan nu petas för superlöftet

Foto: HOCH ZWEI / IMAGO IMAGES / HOCHZWEI WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: REUTERS
Foto: INSIDEFOTO

Efter en imponerande inledning på säsongen står Valtteri Bottas nu inför samma utmaning som förra året.

Han måste se till att höja sina resultat – annars riskerar den finländske stjärnan att förlora sin plats i formel 1.

Den första halvan av årets formel 1-säsong är nu avverkad. Förarna och teamen har nu ett välbehövligt sommarlov, för att ta igen sig inför slutspurten.

För några kan det dock bli svårt att slappna av under uppehållet.

En av dessa är Valtteri Bottas. Finländaren gjorde sin första fulla säsong i formel 1 tillsammans med Williams 2014 och tog sedan över Nico Rosbergs plats i Mercedes 2017. Bottas hade en stabil första säsong där han tog tre vinster och slutade trea i mästerskapet – men lyckades inte höja sig året därpå, då han inte tog någon vinst alls och slutade femma i mästerskapet. Detta samtidigt som hans teamkamrat Lewis Hamilton varit VM-mästare bägge åren.

Mercedes valde trots det att ge Bottas en ny chans till årets säsong, före talangen Esteban Ocon som i stället blev helt utan plats i startfältet.

”Det finns intresse för Esteban”

Bottas öppnade säsongen starkt med två vinster under de fyra första loppen – men har sedan tappat rejält. Nu står Mercedes återigen inför ett svårt beslut för att avgöra vem som ska få platsen.

Toto Wolff, Mercedes teamchef, säger att man kommer ta ett beslut angående Bottas framtid någon gång den här månaden.

– För oss handlar det inte bara om att ta ett beslut för nästa år, utan även att se på det mer långsiktigt. Därför bestämde vi oss för att ta beslutet i augusti. Men det betyder inte att vi kommer offentliggöra det i augusti, säger han till ESPN. 

Till stor del handlar det om hur angelägna man är att behålla talangen Esteban Ocon hos sig, som i år varit reserv- och simulatorförare åt Mercedes.

– Det finns intresse för Esteban hos andra team också så vi måste tänka över vårt val noga, inte bara för vår egen skull utan även för Estebans, säger Toto Wolff.

Han fortsätter:

– Om vi skulle välja att fortsätta med Valtteri betyder det därmed att någon annan får fortsätta att utveckla Esteban, och att vi skulle förlora honom i ett eller två eller ännu fler år. Det är konsekvenserna som kommer av ett sådant beslut.

Fem andra förare som hänger löst

1. Pierre Gasly

Det har varit ett tufft år för Pierre Gasly. Den unge Red Bull-föraren fick ta steget upp till huvudteamet efter endast ett år i Toro Rosso, men har under den första halvan av säsongen varit långt ifrån att matcha teamkollegan Max Verstappen.

Det som i nuläget talar för att Gasly får behålla sin plats är att det inte finns någon självklar ersättare i juniorteamet. Alexander Albon är inne på sitt rookie-år och har inte hunnit visa sin förmåga än, och Daniil Kvyat har redan fått chansen i Red Bull.

 

2. Sergio Perez

Det har gått upp och ned för Sergio Perez de senaste åren. Den mexikanske föraren har varit hos Racing Point sedan 2014 (då de hette Force India) men har sedan dess ryktats vara på väg till flera olika team.

Racing Point-kollegan Lance Stroll lär ha en fast plats i teamet, då hans pappa Lawrence är en av delägarna i teamet. De har dock tappat rejält resultatmässigt under året, och frågan är om Perez ens vill stanna i teamet.

Han har tidigare sagt att han hoppas kunna komma tillbaka med ett kontrakt klart för nästa år efter sommaruppehållet.

 

3. Nico Hülkenberg

Nico Hülkenberg är en av förarna som har ett utgående kontrakt i år. Den tyske föraren anses av många vara en av förarna med störst talang som inte fått chansen i ett bättre team, något Hülkenberg hoppades skulle ändra när han skrev på för nystartade Renault.

Resultaten har dock dröjt, och teamet är fortfarande en bra bit från toppteamen Mercedes, Ferrari och Red Bull. Hülkenberg har i intervjuer tydligt visat sitt missnöje men säger samtidigt att han troligtvis kommer stanna över nästa år, då det nu inte ser ut att finnas någon öppen plats i ett bättre team.

 

4. Robert Kubica

Robert Kubicas comeback till formel 1 var en av de största historierna inför säsongen. Den polske veteranen har dock varit en stor besvikelse och har legat stadigt längst bak i fältet.

Kubica har inte haft någon enkel uppgift då Williams-bilen varit klart långsammast i fältet, men Kubica har samtidigt även varit långt efter sin teamkamrat, rookien George Russell.

Detta gör att många nu spekulerar i att Robert Kubica kommer att förlora sin plats i formel 1 helt och hållet – kanske redan i år.

 

5. Romain Grosjean

 

Situationen inom Haas har under delar av säsongen inte kunnat beskrivas på något annat sätt än kaosartad. Teamet har tampats med misstag från både teampersonal och förarna – där Romain Grosjean och Kevin Magnussen flertalet gånger förstört för varandra.

Nu ställer sig många frågan huruvida teamchefen Günther Steiner verkligen kommer vilja behålla samma föraruppställning nästa år. Och är det någon som kommer att ryka så pekar det mesta på att Grosjean är den som sitter löst, med endast åtta mästerskapspoäng i jämförelse med Magnussens 18.