Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror det hjälper mig att titta på klippen”

Sophia Flörsch bröt ryggen i den våldsamma kraschen och opererades i elva timmar efteråt.Foto: Twitter.
Hela världen höll andan efter skräckbilderna.Foto: TONY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Den då 17-åriga tyskan kom helt fel in i Lisboa-kurvan och flög flera meter över marken och över stängslet.

Hela världen höll andan efter skräckbilderna.

Sophia Flörsch bröt ryggen i den våldsamma kraschen och opererades i elva timmar efteråt.

Ett år senare är hon mirakulöst nog på väg att återvända till Macau.

– Det var fruktansvärt och jag har sett klippet massa gånger, säger hon.

Det var i precis i början av Macaus klassiska grand prix-lopp som Sophia Flörsch - i hög fart och av okänd anledning - tappade kontrollen över sin bil. Och kraschade i 276 kilometer i timmen. 

På flera chockerande videos som spreds på sociala medier såg man hur den då 17-åriga tyskan kom helt fel in i Lisboa-kurvan och flög flera meter över marken och över stängslet.

Loppet avbröts omedelbart.

Hela motorvärlden var i chock efter de otäcka scenerna.

”Kraschen i formel 3-loppet i Macau är nåt av det vidrigaste jag sett i motorväg. Vad den innebär för den unga tyskan Sophia Flörsch vet vi inte, men bara det att hon lever är ett mirakel”, skrev SportExpressens  Mats Olsson i sin söndagskrönika efter händelsen.

Opererades i elva timmar

Sophia Flörsch fördes i ilfart till sjukhus och där genomgick hon en elva timmar lång operation för att reparera hennes ryggrad och förhindra förlamning. Pappan Alex Flörsch fanns vid hennes sida hela tiden och dagen efter kraschen uttalade han sig för första gången.

– Operationen gick bra. Hon är vaken och saker och ting har gått smidigt efter ingreppet. Läkarna säger att om allt går bra kommer hon att behöva ligga kvar på sjukhuset i sex, sju dagar innan hon får flyga tillbaka till Tyskland. Jag sitter vid hennes sida nu och hon är bara glad att operationen gick som den skulle, sa han till Daily Mail.

När Flörschs bil flög genom luften hann pappa Alex föreställa sig det värsta tänkbara.

– De där 30 eller 40 minuterna efter kraschen var den värsta tiden i mitt liv. Det var svårt att hitta henne. Jag visste inte vad som pågick. Man börjar tänka en massa tankar i ett sånt ögonblick, sa han.

– Vi har inte pratat än om huruvida hon kommer att tävla igen, det är för tidigt ännu, men som jag ser det kommer jag inte att göra något för att stoppa henne.

Sophia Flörsch tillbaka efter skräckkraschen

Och visst tog sig Sophia Flörsch tillbaka.

105 dagar efter kraschen i Macau var hon tillbaka i bilen och med tre lopp kvar av säsongen ligger hon sexa i Formula Regional European Championship. Snart är det återigen dags för tävling i Macau. 

Och 18-åringen drömmer om att återvända till skräckbanan.

– Jag vill verkligen köra, säger hon enligt South China Morning Post. 

Ett år efter operationen är hon helt återställd och så sent som i slutet av september sprang hon Berlins maraton. Något hon gjorde för att hedra Formel 2-föraren Anthoine Hubert, som avled efter en krasch i augusti.

Flörsch: ”Har sett klippet massa gånger”

Flörsch sprang de 42 kilometerna för Hubert och tog sig i mål på tiden 5:06:31.

Tyskan, som gläds åt att vara tillbaka i förarsätet, är lycklig över att vara vid liv och minns allt från den där novemberdagen i Macau förra året.

– Jag kommer ihåg att jag flög. Jag kommer ihåg allting. Jag bromsade, mina händer flög av ratten och jag körde in i väggen. Jag snurrade runt och hamnade baklänges. Plötsligt flög jag och sen slog jag i stängslet.

Sophia Flörsch fortsätter:

– Kraschen var fruktansvärd. Jag har sett den så många gånger. Det är okej nu och jag tror faktiskt att det hjälper mig att titta på klippen. Sporten är inte den säkraste, men jag är fortfarande vid liv.

Efter händelsen under Macaus GP förra året har en rad säkerhetsåtgärder tagits. Bland annat har man sett över Lisboa-kurvan där kraschen inträffade, men också flera andra kurvor har renoverats för att öka säkerheten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.