Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tung avslutning för de svenska förarna

Säsongen är över för Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i Indycar. Söndagens race i Flordia blev ingen framgång för svenskarna.
Foto: CHARLIE NEIBERGALL / AP TT NYHETSBYRÅN
Säsongen är över för Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist i Indycar. Söndagens race i Flordia blev ingen framgång för svenskarna.
Foto: Alex Elgh

Nej, det blev ingen succé den här säsongen för Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson i Indycar.

Söndagens race i Florida blev en symbolisk avslutning.

Allt pekar nu på att Felix Rosenqvist byter team och Marcus Ericsson räknar också med att köra vidare nästa år.

– Det har varit en konstig säsong på många sätt, men mitt mål är att vara kvar i Indycar, säger Marcus Ericsson. 

Söndagens race på stadsbanan i St Petersburg i Florida blev dramatiskt.

Scott Dixon slutade trea i loppet, men blev mästare för sjätte gången i sin karriär.

Marcus Ericsson blev bäste svensk i säsongens sista race, då han slutade på sjunde plats.

Svenskarna misslyckades i kvalet och startade långt bak i fältet. Sedan blev det ett stökigt race med krascher, avåkningar, misstag och annat kaos.

Som när Alexander Rossi lyckades snurra in i skyddsmuren och krascha bort sig ur tävlingen då han var i klar och till synes säker ledning med bara 30 varv kvar att köra.

Bra fart på Rosenqvist

Mest frustrerande var det nog annars för Felix Rosenqvist som åkte på en snopen diskning i kvalet och startade som nummer 22, han låg ett varv efter, då han ändå pressade ledaren Rossi i flera varv.

Ned tjugo varv kvar var Felix Rosenqvist på tolfte plats. Marcus var på 13:e plats. Men imponerande uppåkning påminde också om att svenskarna har talang och fart för pallplatser - med bättre utgångslägen.  

Lite typisk avslutning av säsongen som varit stökig för både svenskarna, med ett lysande undantag - då Felix Rosenqvist vann racet på Road America i Wisconsin.

Inget är officiellt för svenskarna inför nästa säsong, men enligt flera mediauppgifter i USA kommer Felix byta stall från Chip Ganassi till Arrow McLaren.

Ericsson hoppas bli kvar i Chip Ganassi

Ericsson och Chip Ganassi tycks vilja fortsätta sitt samarbete, trots att stallet även värvat Nascar-legendaren och flerfaldige mästaren Jimmy Johnson.

– Det känns som det finns ett ömsesidigt intresse. Jag är besviken på min resultatrad i år. Men jag tycker jag har tagit stora steg i mitt sätt att köra här borta i USA. 

Vad har du fått för respons från Chip Ganassi?

– De tror på mig och min förmåga. Nu kommer jag stanna i USA under en tid tills allt är klart inför säsongen. 

Du börjar väl få lite hemlängtan?

– Ja, verkligen. Jag har inte varit i Sverige sedan i januari på grund av corona. Normalt åker jag hem flera gånger under en säsong. 

– Nu har jag och flickvännen Alexandra mest varit hemma i Indianapolis. Jag har knappt vågat gå ut genom dörren. Vi har varit på restaurang två gånger sedan i mars. Jag har inte vågat vara ute mer på grund av rädsla för att bli smittad. Du har inte råd att sjukskriva dig i den här världen.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.