Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Träder fram: Det kunde ha räddat Schumacher

Corinna och Michael SchumacherFoto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/ANDREAS BEIL IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IMAGO/HOCHZWEI / IMAGO/HOCHZWEI IMAGO SPORTFOTODIENST

Efter ett fall i skidbacken hamnade Michael Schumacher i koma.

Nu har mannen som ansvarade för räddningsoperationen berättat sanningen om vad som hände den där dagen för sex år sedan. 

I december 2013 inträffade skidolyckan som nästan tog död på Michael Schumacher. Därefter har hela världen följt racingikonens öde.

Efter att ha tillbringat en tid i koma på ett sjukhus i franska Grenoble fick formel 1-legendaren återvända till familjehemmet i Gland för fortsatt rehabilitering.

I samband med att det har gått fem år sedan olyckan har mannen som ansvarade för att rädda Schumachers liv trätt fram i offentligheten.

Sanningen om Schumachers olycka

Stephane Bozon, ansvarig för akutinsatsen i franska Alperna, har gjort en intervju med tyska Fokus.  

– Jag såg stenen som Schumacher träffade med sina skidor, samma sten som han slog i med huvudet, säger Bozon. 

Enligt Bozon hade Schumacher maximal otur. En vanlig dag hade tysken klarat sig, menar experten.

– Det speciella vid det här tillfället var att det hade snöat så lite de där dagarna, så stenarna var täckta av snö, men det var ett tungt lager snö. Han kunde inte se stenen. Men om det hade snöat mer hade Schumacher troligen bara glidit över stenen, säger Bozon. 

Hade tur med helikoptern

Samtidigt var "Schumi" lyckosam mitt i oturen. 

– Olyckan skedde mitt under säsongen, och på den tidpunkten brukar vi behöva utföra flera räddningsaktioner samtidigt, som alla kräver helikoptrar. Vi är trots allt ansvariga för flera skidområden. Men på den här tidpunkten skedde inga andra olyckor, så vi hade en helikopter redo med detsamma. Vi behövde inte vänta. Det kunde ha varit värre för honom om vi inte kommit dit direkt, säger Bozon.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om formel 1-säsongen 2018

LÄS MER: Här finns svaret på Schumacher-gåtan