Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Timmy Hansen blir av med sin seger i Höljes

Omkörningen som fick Hansen diskad.Foto: Lennart Pettersson
Timmy Hansen.Foto: Imago Sportfotodienst

Timmy Hansen körde om Mattias Ekström i sista kurvan och var först över mållinjen i VM-deltävlingen i Höljes.

Men Ekström tilldömdes segern då Hansen omkörning ansågs vara osportslig.

En oförståelig bedömning, enligt Hansen.

– Jag tycker det är en klockren omkörning, säger han till SportExpressen.

Timmy Hansen stod för en sensationell seger i VM-deltävlingen i rallycross som under söndagen kördes i svenska Höljes inför 39800 åskådare.

Trodde alla.

Efter målgången tilldömdes Mattias Ekström segern, då Hansens omkörning i sista kurvan bedömdes som osportslig.

"Jag tycker inte att jag ska bli bestraffad"

– Jag har precis sett bilderna från tv:n. Inifrån bilen så kändes det som en tuff omkörning, men det är ju en lucka där. Jag går in hårt och tycker att det är rättvist det jag gör. Jag tycker inte att jag ska bli bestraffad för det, säger Hansen.

– Nu när jag har sett det utifrån är jag bara ännu mer stolt över vad jag gjort. Jag tycker det är en klockren omkörning. Jag är så jäkla stolt över att jag vågade göra det där, fortsätter han.

Varför anser du att du blivit felaktig bedömd?

– Jag bryter inga regler, jag flyttar inte på Mattias. Jag kör inte på honom. Vi har kontakt sida i sida och det är så rallycross funkar tycker jag.

– Jag har tre hjul innanför banan och reglerna säger att man måste ha ett hjul på banan och det har jag ju. Läser man reglerna tycker jag inte att jag har gjort något fel.

"Han gjorde en satsning och den var lite för brysk"

Tävlingsledningen har en annan bild av saken.

– Vi tog ett beslut att det var en osportslig omkörning där i slutet. Det lämnades in en protest, men den avslogs. Vårt beslut fick stå kvar, säger tävlingsansvarige Morgan Östlund.

– Han klämde ju in sig och tryckte ut Mattias (Ekström) där. Vi har granskat det flera personer i tävlingsledningen flera gånger fram och tillbaka för att ta ett rätt beslut. Då det var vid målgång behövde vi inte ta ett snabbt beslut så det kändes som ett säkert beslut, det blev ju rätt också.

Kan du förstå att Hansen tycker annorlunda?

– Nej, det kan jag inte. Han smälter nog det när det fått gå en tid. Han gjorde en satsning och den var lite för brysk, det hoppas jag han förstår när han får smälta det här. Han hade nog blivit arg om han blivit påkörd så i en liknande situation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.