Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tillbaka på Monza – 40 år efter dödskraschen

Nina Kennedy, dotter till svenske F1-ikonen Ronnie Peterson Foto: MAGNUS NYSTRÖM
Foto: LAT PHOTOGRAPHIC/REX / LAT PHOTOGRAPHIC/REX/IBL REX FEATURES
Ronnie Peterson med dottern Nina hemma i Örebro 1977. Foto: ÅKE AHLSTRAND

För 40 år sedan omkom hennes pappa Ronnie Peterson i samband med Formel 1-loppet på italienska Monzabanan.

På söndag är Nina Kennedy själv där för första gången för att se ett race.

- Det är blandade känslor, men nu känns det helt rätt att åka dit, säger hon. 

Nina hade inte ens fyllt tre år när hennes pappa Ronnie Peterson omkom efter en krasch vid ett formel 1-race i september 1978. När filmen Superswede, om Ronnie Peterson, nyligen gjordes så var Nina medproducent och medverkade i filmen, bland annat i samband med sin första resa till Monza. 

Då var nästan inga andra människor där.

Nu ska hon för första gången i sitt liv uppleva ett formel 1-lopp där.

- Det känns spännande och nervöst samtidigt. Jag landar före kvalet på lördagen och kommer vara med då och under loppet på söndagen. Jag ska medverka en del i tv-sändningen, men vet inte exakt hur det blir, berättar hon.

"Kanske kommer kännas jobbigt"

Nina bodde många år i London, men är sedan två år bosatt i Stockholm, där hon driver eget företag som inredningsarkitekt. Hon är även gjort en del tv-inslag för Viasat under den här säsongen och fler är på gång. Hon har bland annat gjort sin drömintervju med Williams kvinnliga teamchef Claire Williams. Ett inslag som kommer sändas framöver. 

Men först alltså: Monza.

- Jag har bara varit på Monza i samband med filmen Superswede. Nu blir det förstås helt annorlunda, säger Nina, väl medveten om att hennes närvaro kommer uppmärksammas stort.

Hennes pappa var en av de stora inom sporten när han avled och Nina har i alla år upplevt en väldigt familjär och vänlig stämning kring sporten.

- Det kommer säkert bli många som kommer fram och vill prata med mig och det kanske kan bli så att det kommer kännas lite jobbigt med alla känslor. Samtidigt blir jag alltid så väl mottgen i den världen och känner mig alltid välkomnad, säger Nina.

Utan nya skyddet hade han inte överlevt

Det skulle inte vara konstigt om Nina Kennedy avskydde sporten som tog hennes pappas liv. Men hon har aldrig ens tänkt den tanken.

I en intervju med SportExpressen tidigare i år sa hon: 

– Nej, jag har aldrig ens tänkt så. Jag vet inget annat. Jag är född och uppväxt med den här sporten.

– Jag har aldrig tyckt illa om sporten. Pappa var lycklig med det han gjorde. Sen har säkerheten blivit så mycket bättre. När man tänker efter hur farligt det var på pappas tid, så är det inte riktigt klokt.

Förra helgen inträffade en uppmärksammad krasch i samband med formel 1-loppet i Belgien, då Fernando Alonsos blev påkörd så hans bil flög över Charles Leclercs bil och träffade den så kallade halon, skyddsbågen runt sittbrunnen. 

Utan halon hade Leclerc sannolikt blivit träffad i huvudet och då hade han aldrig överlevt.

"Jag vill verkligen att det ska gå bra för Marcus"

Den av många så kritiserade halon räddade alltså ett liv. 

- Nu borde det snacket ta slut helt, säger Nina och fortsätter:

- Ja, den debatten kan vi lägga ner nu. Det var helt otroligt att se de bilderna. Vilken otrolig tur för Leclerc att halon fanns där. Det är fantastiskt hur man har förbättrat säkerheten inom formel 1. Det är verkligen bra hur man har gjort det, säger Nina.

Nina och Marcus Ericsson har blivit vänner och hon hejar förstås på Ericsson i söndagens race.

- Jag är väldigt glad för hans skull att det gått bra för honom på slutet. Och jag hoppas att han fortsätter köra bra så folk ser vilken utveckling han visar. Jag hoppas han får uppmärksamhet för det bra han gör och sen måste han bli lite snabbare på lördagar (i kvalen). Jag vill verkligen att det ska gå så bra så att han får köra formel 1 även nästa år, säger Nina.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!