Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tappade segern efter kuppen: ”Inte tillåtet”

Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/KRÄLING IMAGO SPORTFOTODIENST

Med två bilar i första startled var dagens formel 1-lopp på Monza upplagt för att bli en riktig fest för de italienska Ferrari-fansen på banan.

De planerna grusades dock redan på det första varvet, efter att Sebastian Vettel kört ihop med Lewis Hamilton. 

Den tyske föraren snurrade runt och tvingades in i depån för att byta ut sin skadade framvinge, och kom därefter ut näst sist av bilarna i startfältet.

Kimi Räikkönen behöll ledningen efter att ha startat från pole position, men var från start hett uppvaktad av Hamilton som låg och jagade tätt där bakom. Vid det 20:e varvet valde Mercedes att kalla ut sina mekaniker i depån för att förbereda sig för ett depåstopp – något som fick Ferrari att agera och snabbt kalla in Räikkönen.

Då valde Mercedes mekaniker att gå in igen – och Hamilton kom in först åtta varv senare.

– Det där är faktiskt inte tillåtet, säger Janne Blomqvist i Viasat om Mercedes strategi.

Han får medhåll av sin kommentatorskollega Björn Wirdheim.

– Det är intressant för de höll på att vela fram och tillbaka. Vi hörde på Mercedes radio att de sa åt Lewis att han bara skull svara ute ett varv till när Ferrari tog in Räikkönen. Jag tror att det var lite tjuv- och rackarspel mellan Mercedes och Ferrari där, säger han.

Räikkönen tappade segern sent

Finländaren gjorde direkt snabba tider på sina nya däck, men kom efter ett par varv ikapp sin landsman och Mercedes andra förare Valtteri Bottas. När Bottas till slut valde att gå in i depån var Räikkönen åter i ledning – men med Hamilton precis bakom sig. Hamilton var då dessutom på betydligt fräschare däck.

På varv 45, åtta mål innan målgång, lyckades Hamilton till sist ta sig förbi Räikkönen, som därefter inte klarade av att återta ledningen. Valtteri Bottas slutade trea, före Sebastian Vettel som under loppets gång klättrade upp till fjärde plats. Svenske Marcus Ericsson gick i mål som 16:e bil.

Räikkönen, som inte vunnit ett lopp sedan Australiens Grand Prix 2013, får därmed fortsätta att jaga sin nästa seger i formel 1.

– Vi hade snabbheten men det fanns inget kvar i däcken. Det är svårt att ta och så klart en stor besvikelse, men det fanns ingenting jag kunde göra, säger Kimi Räikkönen på podiumintervjun efter loppet.

Lewis Hamilton vann på Monza

För Lewis Hamilton innebär dagens vinst att han med fem segrar tangerar Michael Schumachers rekord för mest segrar på Monza – samt att han ökar på sin ledning i mästerskapstabellen. Hamilton leder nu mästerskapet på 256 poäng – 30 poäng före Vettel på andra plats. Räikkönen är trea med 164 poäng.

– VI hade väldigt svåra förutsättningar idag men jag accepterade utmaningen. Jag vill tacka hela teamet och alla fans. Jag såg många brittiska flaggor på läktarna och de inspirerade mig verkligen idag. Och ett stort tack till Valtteri som hjälpte oss, säger Lewis Hamilton.

Efter loppet förnekade Mercedes teamchef Toto Wolff att man brutit mot några regler.

– Vi försökte inte att lura någon med vårt depåstopp. Vi sa åt Lewis att göra det motsatta. Om Kimi hade stannat ute så hade Lewis gått in i depån, säger han till Auto Motor und Sport.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!