Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-experten: ”Har en jättestor nackdel”

Pontus Tidemand under dagens shakedown.Foto: NIKOS MITSOURAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Pontus Tidemand.Foto: MICKE FRANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vädret ser ut att orsaka sämre förutsättningar för förarna i Rally-VM 2019.

Det skiftar från minus till plus men ett fortsatt plusväder kommer göra att förarna får problem.

– Den som åker först har en jättestor nackdel som ska agera snöplog, säger Jonas Kruse.

Rally-VM startades i Monte-carlo i Monaco och kommer att avslutas i Australien i November. Den andra deltävlingen hålls i Torsby i Värmland och vädret spelar roll för hur utgången ska bli. 

”Den som åker först har en jättestor nackdel”

Jonas Kruse, expert Sveriges Television, säger att man som förare först vill ha plusgrader och sedan minus för att få is på vägen, vilket har skett. Men enligt SMHI ska det vara fortsatt plusgrader.

– Risken är att det tillslut löser upp isen igen och då blir det betydligt svårare att köra när det blir mycket lössnö på vägen och spårigt. Den som åker först har en jättestor nackdel som ska agera snöplog, säger Jonas Kruse och fortsätter:

– Alla sträckor kommer säkert inte att vara perfekta men flertalet av dem kommer vara riktigt, riktigt bra. Men som sagt, det beror på vädret. De riktigt bra förarna är förstås bra på allt.

”Nivån har höjts i WRC”

Svenska rallyföraren Pontus Tidemand kör för M-sport Ford i WRC. Världsmästaren Sébastien Ogier har nytt team och kör för Citroën igen, senast han körde Citroën var 2011.

– Det är lite omskjutning i alla team och nivån har höjts i WRC de senaste åren, där krävs det verkligen sin man för att vara med. Men det är fler förare som verkligen kan vinna VM i WRC. Det är riktigt häftigt, säger Jonas Kruse och fortsätter:

– I WRC2 har vi 6-8 förare som kan vinna den klassen, varav Johan Kristoffersson är vårt svenska hopp där. Den klassen är också stentuff. 

 

Vill du ha mer sport i ditt flöde? Följ SportExpressen på Instagram! 

 

De är favorittippade att vinna

I JVM finns två svenskar med, Dennis Rådström och Tom Kristensson. 

– Rådström är en favorit till att kunna köra hem VM-titeln där. Allt det här sammantaget med förändringarna och vädret gör att allt finns nu i rallyt för att det ska bli ett otroligt bra och intressant Rally, och inte bara i en klass utan i alla. 

Vem kan vi se ett bra race ifrån?

– Det är ju flera naturligtvis, men jag själv har satt upp Toyota som har tre väldigt starka förare som alla kan vinna rallyt. Ott Tänak är ju lite av en favorit och han har åkt väldigt bra en längre tid nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.