Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svensken tog första VM-segern i karriären

Arkivbild Foto: BILDBYRÅN

Anton Marklund tog sin karriärs första seger i rallycross-VM på deltävlingen i Hell. 

Ett kraftigt skyfall präglade tävlingen - ett skyfall som Marklund bett om. 

- Jag dansade en regndans inför semifinalen, säger han. 

Inför sin semifinal fick Anton Marklund höra att väderleksrapporten visade att det skulle bli rejält mulet under loppet. 

Marklund blev strålande glad. 

- När jag fick höra att det skulle vara molnigt frågade jag: ”kommer det bli regn?” och fick svaret att det mycket väl kunde vara så. Då dansade jag en regndans, för att jag vet att jag är bra i regn, säger han till arrangörens hemsida. 

Motorgudarna hörde bön. 

Debutseger för svenske Marklund

Plötsligt öppnade sig himlen i norska Hell där deltävlingen i rallycross-VM avgjordes. Marklund hade bra häng på Lian Doram redan i semifinalen, men kunde inte slå honom där. 

Den triumfen kom i stället i finalen. 

Först ledde debutanten Kevin Abbring finalen, men Doram gick tog snart över den rollen. Marklund hängde på och låg Doram i hasorna hela tiden när chansen att ta sig förbi plötsligt uppstod - och han tog den. 

- Liam stängde dörren bra i semifinalen. Jag gjorde allt för att komma förbi, men kunde inte. Det var egentligen samma sak i finalen, han gjorde det bra då med. Men sen fick han problem med sin motor i slutet och jag kunde ta mig förbi.  Sen var det väldigt enkelt och nu står jag här som vinnare, säger Marklund.  

En bra svenskdag i Norge

Det såg länge ut att bli dubbelt svenskt i topp dessutom. Kevin Hansen körde in som tvåa men flyttades ner till tredjeplatsen efter en incident med finländaren Niclas Grönholm. Domarjuryn menade att Hansen gjort sig skyldig till ett regelbrott och kört oschysst mot Grönholm. 

Hansen bestraffades med en sekunds tidsstraff och det lilla tidstappet var tillräckligt för att Grönholm skulle gå förbi honom och knipa andraplatsen. 

Det var trots det en svenskdag att glädjas åt. 

Timmy Hansen leder fortsatt VM-tabellen trots att han blev utslagen i semifinalen. Robin Larsson vann EM-finalen, Supercar och Oliver Eriksson tog hem RX2-finalen.