Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska ikonen petad från VM: "Är ett hån"

Foto: Jan Düsing
Foto: Jan Düsing

Svenska icracing-ikonen Per-Olof "Posa" Serenius petas från VM - trots att han slagit samtliga svenska åkare i vinter.

- Det kanske är åldersdiskriminering i Svemo och från vår förbundskapten, säger "Posa" till SportExpressen.se.

Per-Olof "Posa" Serenius är synonym med svensk icracing. 66-åringen har 22 SM-guld och två individuella VM-guld på meritlistan. Men i årets VM-kval saknas veteranen. Förbundskapten Ola Westlund satsar på förare på väg upp i stället.

- Det är synd att man inte går på resultat. De har varit mot mig i flera år. Det här var jag inställd på, säger "Posa".

Höll ett möte - vill köra om platserna

Inför SM-finalen 2014 höll åkarna ett möte om det stundande VM-kvalet. Tillsammans kom de överens om att de ville köra om platserna till VM-kvalet. Åsikterna framfördes till förbundet. Men istället nominerades förarna. Då lämnades "Posa" Serenius utanför.

- Naturligtvis ska man ha fram yngre killar. Men i VM tycker jag att de bästa ska åka. Det ska vara en sporre för de yngre att kunna spöa oss äldre. Men det har de inte gjort.

Istället fick "Posa" ett erbjudande om att vara andra banreserv i kvalet. Det innebär att han skulle få köra om någon hoppat av eller skadat sig.

– Jag tyckte att det var ett hån. Så det tackade jag nej till, säger han.

Förbundskaptenen: "Har en nedåtgående trend"

Förbundskapten Ola Westlund tycker att "Posas" kritik är lösryckt. Han är öppen med att landslaget genomfört en satsning på yngre åkare, som dessutom varit ett uppdrag från Svemo.

– Dessutom har "Posa" inte kvalat in till VM de senaste sex åren. Från att varit världsmästare har han en nedåtgående trend, säger Westlund.

För SportExpressen.se berättar "Posa" Serenius att han slagit de yngre åkarna vid flera tillfällen. Men Westlund påpekar att de yngre åkarna slagit Serenius flera gånger på ett träningsläger.

– Får man välja vilka tillfällen man ska jämföra sig mot varandra är det klart att han ska vara med, om man ser det så.

Ola Westlund påpekar att landslagets satsning på yngre åkare gett resultat. Under flera år missade Sverige pallen i lag-VM. Men de två senaste åren har det blivit i tur och ordning ett brons och ett silver.

– Jag vet inte om vi har gjort så mycket fel egentligen, säger Ola Westlund.