Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Succé för ikonens son – klar för VM

Foto: Thomas Kingdahl
Foto: PRESSBILD
Foto: Thomas Kingdahl

Fem år i ”lilla klassen”. 

Men nästa år tar motocrosstalangen Alvin Östlund klivet upp i den högsta VM-serien. 

– Jag tror det kommer bli ett väldigt bra första år, säger 23-åringen. 

Det var inför julhelgen som det italienska motocrossteamet JK Racing Yamaha meddelade att de gjort klart med Alvin Östlund. Den svenske talangen kommer därmed att ta klivet upp i MXGP – den högsta VM-serien inom motocross. 

– Det känns jättebra, jag har kört VM i ”lilla klassen” i fem år nu så jag måste gå upp på grund av åldersskäl. Jag trivs väldigt bra på det nya märket och tror det kommer bli ett väldigt bra första år i nya klassen, säger Östlund. 

23-åringen har tillbringat en stor del av karriären på Yamaha-cyklar, men har kört för andra märken de senaste åren. 

– Jag känner mig trygg på det och vet att det funkar bra, jag är väldigt glad att vara tillbaka på den cykeln igen. 

Alvin Östlund ska köra VM för Yamaha

Östlund flikar in att han vill tacka Leif ”Totte” Nilsson och Yamaha Motor Skandinavien för att han fått möjlighet att köra MXGP för det nya teamet, och berättar sedan att han till stor del kommer att utgå från Italien framöver. 

– De har sin bas här, sedan kommer jag hålla till och träna där mycket under vintern när det är lite sämre väder i Sverige. Men jag ska köra SM också, så det blir lite bas i Sverige även under säsongen. 

Vad har du för förväntningar på din första säsong?

– Första året vet man inte riktigt var man står, nya motståndare och ny bike. Det blir lite mer läroår, men samtidigt trivs jag bra på större hoj och gillar körsättet. Jag har ganska höga förväntningar samtidigt som jag vill lära mig så mycket som möjligt. 

Och lite längre fram, vad är målsättningen då?

– Några år framåt hoppas jag kunna ta pallplaceringar och kommande året är några topp tio-placeringar målet. 

Kommer från en skidfamilj

Alvin Östlund kommer från en familj med stark idrottstradition. Hans mamma är Marie-Helene Östlund, tidigare Westin. ”Billan” slog igenom över en natt när hon som 20-åring vann tvåmilen i VM i Oberstdorf 1987. Även Alvins pappa, Erik Östlund, tävlade för landslaget och har VM-guld i stafett. 

”En positiv och bra julklapp”, kommenterar ”Billan” på ett Instagram-inlägg där hennes son delar med sig av nyheten om det nya stallet. 

– Mamma och pappa är tillsammans med min bror och Julia (flickvän) mina största supportrar. Pappa säger ofta att skidåkningen och motocrossen påminner mycket om varandra. Inte minst när det gäller den fysiska ansträngningen, sa Alvin Östlund i en intervju med SportExpressen i somras

https://www.instagram.com/p/CJDrzi8DZB9/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.