Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stor succé för Ericsson: Bästa kvalet i karriären

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDRE PENNER / AP TT NYHETSBYRÅN

Marcus Ericsson fortsätter att visa fin form. I lördagens kval slutade svensken på sjunde plats – hans bästa resultat i formel 1 någonsin.

– Det var fantastiskt. Jag är grymt nöjd, säger Ericsson till Viasat.

Lewis Hamilton tog pole position och kommer starta loppet längst fram.

I Mexikos Grand Prix för två veckor sedan tog sig bägge Sauber-bilar till Q3 för första gången under årets säsong.

Den bedriften upprepade man under lördagens kval i Brasilien.

Charles Leclerc låg länge illa till i Q2. Han låg precis utanför avancemang till Q3 – men hade ett tufft utgångsläge för att förbättra med regn ute på banan. Den unge monegasken lyckades dock få till ett monstervarv i sitt sista försök, och tog sig därmed vidare till Q3 tillsammans med Ericsson.

Där var det dock den svenske föraren som var den starkaste av de båda Sauber-förarna. Marcus Ericsson var till slut två tiondelar snabbare än sin teamkamrat, och slutade kvalet på sjunde plats.

Marcus Ericsson: ”Gjorde inga missar”

Det är svenskens bästa kvalresultat i formel 1 någonsin. Han har tidigare som bäst startat som nia.

Ericsson kommer dock att starta söndagens lopp från den sjätte startrutan, efter att Daniel Ricciardo bestraffats med fem platsers nedflyttning.

– Det var svåra förhållanden. Det regnade till och från hela tiden, men jag var fokuserad på mitt jobb och gjorde inga missar och satte de varv jag behövde, säger Marcus Ericsson till Viasat.

Han säger att resultatet är en boost för självförtroendet, och menar att det finns goda förutsättningar att göra även ett karriärbästa i morgondagens lopp.

– Pallen! Haha, nej. Målet är att vara "bäst av resten". En sjundeplats helt klart med tanke på var vi startar, sen får vi se om vi kan ta tillvara på det ännu mer. Men det är helt klart riktigt bra förutsättningar.

 

Vettel och Hamilton kan straffas

I toppen av fältet var det Lewis Hamilton som var den starkaste föraren för dagen. Han kommer att starta söndagens lopp från pole position, tätt följd av Sebastian Vettel från andra och Valtteri Bottas från tredje startrutan.

– Jag visste inte att jag hade pole. Det sista varvet var inte så bra, så jag var väldigt tacksam när jag fick höra att jag var snabbast, säger Hamilton efter kvalet.

Både Hamilton och Vettel riskerade att bestraffas för två separata incidenter under kvalet.

Hamilton låg i vägen för Sergej Sirotkin under den senares fullfartsvarv i Q2, vilket var nära att leda till en kollision mellan bilarna.

– Ett rookiemisstag som man inte förväntar sig av femfaldig världsmästare, säger expertkommentatorn Rickard Rydell i Viasat.

Även Sebastian Vettel låg illa till efter att ha förstört formel 1:s våg under den officiella bilvägningen under kvalet.

De klarade sig dock undan några större bestraffningar. Hamilton bestraffades inte över huvud taget,s amtidigt som Vettel fick en reprimand och en böter på 25 000 euro. 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!