Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stjärnflyttar öppnar för Marcus Ericsson

Fernando Alonso och Carlos Sainz Jr. Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Marcus Ericsson. Foto: NURPHOTO - S / XAVIER BONILLA/NURPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Först Daniel Ricciardo och sen Fernando Alonso.

Och enligt uppgifter från Spanien så kör Kimi Räikkönen vidare i Ferrari.

Sommarens förarkarusell i F1 kan ge Marcus Ericsson en ny chans att få stanna.

Alla trodde att det var klart. Toppförarna skulle stanna på sina positioner och vi skulle bara få ett par mindre förändringar i teamen. Men på ett par veckor förändrades allt.

Daniel Ricciardo valde ett helt nytt spår och hoppas att fabriksteamet Renault ska ha en brantare utvecklingskurva än Red Bull/Honda från och med 2019. Och Fernando Alonso verkar ha tröttnat på att sladda runt med McLaren och när han ratades av Ferrari och Red Bull gav han upp och slutar helt. 

Dessutom pekar allt på att Ferrari-chefen Sergio Marchionnes plötsliga död har påverkat F1-stallet. Sergio Marchionne var den som bestämde allt i Ferrari. Han hade också sista ordet vad gäller samarbetet med Haas och hur Alfa Romeo tog plats i Sauber. Marchionne hade troligen också bestämt sig för att ersätta Kimi Räikkönen med talangen Charles Leclerc.

Långsam efter dödsfallet

Leclerc har byggts till Ferrarförare och Kimi-ersättare hela året men redan tävlingen efter Marchionnes dödsfall var Leclerc tillbaka där han började, några tiondels sekund per varv bakom Marcus Ericsson. En tillfällighet? Kanske, kanske inte.

Vilket som tror jag att Leclerc nu flyttas till Haas som ersättare till Romain Grosjean. Ferrari behöver en pr-skjuts i USA och Leclerc kan behöva något år till på sig för att axla Kimis roll.

Leclerc kan också stanna i Sauberstallet. I det här röriga läget hoppas jag också att Saubers teamledning och teamchef väljer stabilitet och fortsatt utvecklingen i stället för att satsa på oprövade kort. Det har de i dag i Marcus Ericsson som mycket väl kan bli försteförare för Sauber med uppdrag att slåss om platserna sju till 14.

Bättre kval

Marcus Ericsson måste fortfarande förbättra sina lördagar men kör han från och med nu snabbare än Leclerc helg efter helg så har han bevisat att han hör hemma i formel 1. Hotet mot Marcus Ericsson är störst om Alfa Romeo köper hela Sauber-stallet men det ser jag som högst osannolikt mitt i chefskrisen i Ferrari. Italienarna behöver ett lugnt år för att reda ut sin egen maktbalans och hämta sig efter chocken över att Marchionne är borta.

Att Carlos Sainz Jr ersätter Alonso i McLaren var väntat och mitt tips är att Pierre Gasly plockas upp till Red Bull. Tack vare ägarbytet flyttas Lance Stroll till Force India och någon av Sergio Perez/Esteban Ocon kör i motsatt riktning.