Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans raseri: ”Är det här som är felet”

Lewis Hamilton
Foto: TNS/ABACA / STELLA PICTURES/TNS/ABACA
Bernie Ecclestone
Foto: KAMRAN JEBREILI / AP
Lewis Hamilton
Foto: GRAHAM HOLT/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / GRAHAM HOLT/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

En intervju med Bernie Ecclestone har lett till raseri inom motorsporten. 

Den förre formel 1-pampen får nu kraftig kritik av Lewis Hamilton.

”Det här förklarar varför ingenting har gjorts för att förbättra vår sport trots den rasism jag fått utstå under hela min karriär”, skriver han.

Den 25 maj dödades George Floyd efter ett våldsamt polisingripande. Händelsen blev startskottet för en våg av Black Lives Matter-demonstrationer världen över, där bland annat Lewis Hamilton har deltagit.

Den regerande världsmästaren har samtidigt kritiserat sina kollegor för deras tystnad, vilket lett till att flera andra formel 1-stjärnor höjt sina röster mot rasismen.

Bernie Ecclestone, som styrde formel 1 med järnhand i fram till och med 2017, kommenterade nyligen utvecklingen i en intervju med CNN:

– Allt Lewis gjort för mörkhyade människor är fantastiskt, säger han och fortsätter:

– Men jag tycker det är otroligt dumt att ta ner alla statyer. De borde ta dit barn och lära dem vad de gjort och varför det var fel. Men i många fall är svarta mer rasistiska än vad vita är.

Hamiltons kritik mot Ecclestone

Ecclestone sa även att han var förvånad över att Hamilton tagit illa vid sig av de rasistiska påhopp han fått utstå under sin karriär. Det fick världsmästaren att ge svar på tal i ett långt inlägg på Instagram.

”Bernie är från en annan generation men det är precis det här som är felet – okunniga uttalanden som visar hur långt vi har kvar innan vi faktiskt kan leva i ett jämställt samhälle”, skriver Hamilton.

Efter intervjun har formel 1 valt att ta avstånd från Ecclestone. Samtidigt har Mercedes visat sitt stöd för sin förare och hela BLM-rörelsen genom att under måndagen presentera en helt ny svartfärgad bil.

”Det här är vårt löfte att förbättra mångfalden i vårt team – och ett tydligt ställningstagande mot rasism och alla andra former av diskriminering”, skriver de.

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/1277548751171846144

Bernie Ecclestone: ”Jag är inte emot svarta”

Bernie Ecclestone har efter kritiken från såväl formel 1 som Hamilton uttalat sig på nytt. 

– Jag är inte mot svarta. Jag har under mitt liv träffat flera vita personer jag ogillat, men ingen svart som jag ogillat, säger han. 

– Det är inte mitt fel att jag är vit och kortare än den genomsnittlige mannen, tillägger han. 

Ecclestone tycker dock alltjämt att BLM-protesterna är dåliga. 

– Folk deltar i de här marscherna som organiseras av kvasimarxister som bara vill utrota polisväsendet. Något som skulle vara förödande för landet (Storbritannien). 

– Om du frågade merparten av demonstranterna vad de protesterade mot så skulle merparten av dem antagligen inte veta. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.