Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnans 13-åriga dotter hyllas över hela världen

Ur ”Sportklubben”: Janne Blomqvist går igenom förarnas kontraktsläge F1-stallen.
Supertalangen Juju Noda. Foto: Instagram
Juju Noda med sin bil. Foto: Instagram
Juju Noda strax innan tävling. Foto: juju-racer.com
Juju Noda. Foto: juju-racer.com

Formel 1 har inte haft en kvinnlig förare på 27 år.

Det kan snart komma att ändras tack vare 13-åriga supertalangen Juju Noda, dotter till förre F1-föraren Hideki Noda.

– Min dröm är att bli VM-mästare i formel 1, säger hon.

Hideki Noda körde 1994 tre lopp i formel 1 innan han tog steget över till Indycar.

Nu kan hans 13-åriga dotter Juju gå i hans fotspår – och bli den första kvinnan i formel 1 i modern tid.

Hon var bara tre år gammal när hon körde en gokart för första gången och, enligt egen utsago, fem år gammal när hon beslutade sig för att bli en professionell racerförare.

– Mina föräldrar har aldrig försökt få mig att sluta för att det är farligt. Men de har alltid sagt att jag ska vara försiktig, säger Juju Noda till Great Big Story.

När hon var nio när hon fick testa en formel 4-bil och bara ett år senare satte hon nytt banrekord för förare under 17 år på Okayama – endast sju tiondelar bakom pole position-varvet i den nationella f4-serien.

Supertalangen jämförs med Verstappen

Hennes största dröm är att köra i formel 1 – och hon är på god väg.

Juju Noda har under flera år ansetts vara en av motorsportvärldens mest uppmärksammade talanger efter att ha tävlat mot – och slagit – vuxna veteraner, och har bland annat jämförts med Max Verstappen.

Under fjolåret körde hon i den japanska formel 3-klassen Formula U17 – och i helgen kom beskedet att 13-åringen under nästa år avancerar till det danska formel 4-mästerskapet.

– Det är svårt att säga just hur både exalterad och nervös jag är för det här. Det kommer bli min största utmaning hittills men jag ser verkligen fram emot det. Jag är redo att göra mitt bästa och köra hårt, säger hon.

Den enda anledningen till att hon inte börjat tidigare är den åldersgräns som serierna har, där danska f4 är en av klasserna med den lägsta gränsen på 14 år.

Juju Noda fyller 14 i februari 2020, och planerar att flytta till Danmark i början av året.

https://twitter.com/greatbigstory/status/984099546086170624

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.