Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han ändrade sitt liv – efter tv-programmet

Foto: DPPI / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE
Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter att ha sett en dokumentärfilm kände Lewis Hamilton att han behövde förändra sin livsstil.

Den regerande världsmästaren valde att bli vegan – och hoppas nu kunna inspirera andra att påverka klimatet.

– Jag tycker att det är rätt riktning att gå i. Genom att berätta kan jag kanske uppmuntra mina följare att göra samma sak, säger Lewis Hamilton till BBC.

I september förra året berättade Lewis Hamilton att han gjort en drastisk förändring i sitt liv. Han hade blivit vegan – för klimatets skull.

Den 33-årige britten är regerande fyrfaldig och regerande världsmästare i formel 1, en sport som inte är känd för att vara särskilt snäll mot miljön. Hamilton äger dessutom en privatjet, som han använder när han ska ta sig till loppen som körs världen över.

Allt ändrades dock för två år sedan. Hamilton såg en dokumentär om köttindustrins negativa effekter för klimatet, och bestämde sig då för att försöka ändra sin livsstil och bli vegan.

”Grymheten mot djur är vidrig”

Han berättar att han även vägt in sättet som djuren behandlas på – och sin egen familjs sjukdomshistorik.

– De säger att mängden skadliga gaser som produceras är mer än det som kommer från våra flygplan och bilar, vilket är rätt galet att tänka på. Dessutom är grymheten mot djuren vidrig och inte något som jag vill stötta, och så vill jag bara leva ett mer hälsosamt liv, säger Hamilton till BBC. 

Han berättar att den förändrade livsstilen inte är något som skett över en natt, utan att det är en process som pågått i flera år. För två år sedan slutade Hamilton med att äta rött kött. Därefter uteslöt han även vitt kött från sin kost, innan han under förra hösten slutade helt med animaliska produkter.

Svårt att vara vegan i varje land

Stjärnan medger dock att de nya matvanorna stundtals har varit svåra att hålla med den livsstil han lever. Årets formel 1-säsong pågår mellan mars och november, och totalt kommer man att köra 21 lopp – i 21 olika länder.

Lewis Hamilton firar segern i Spaniens grand prix under söndagen. Foto: ERIC VARGIOLU / ERIC VARGIOLU / DPPI/IBL DPPI AGENCE DE PRESSE

– Några länder förstår inte vad en vegan är. Det är inte så lätt, särskilt när man är hemifrån, och jag är hemifrån hela tiden, säger han till CNN. 

När Hamilton först berättade om sitt beslut var det många som ifrågasatte stjärnans val, och påpekade att den nya kosten skulle kunna komma att få en negativ påverkan på stjärnans formel 1-resultat.

Det är dock inte något som Hamilton märkt av.

– Jag har aldrig känt mig så här bra i hela mitt liv, säger han till BBC.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!