Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelet bakom affären som skakade svensk hockey

Tillsammans med Tobias Karlsson gick Tina Thörner till semifinal i Let´s Dance.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Jutta Kleinschmidt och Tina Thörner vann rally-VM för damer. Paret tävlade också i Dakar och det kan bli en fortsättning efter coronapandemin.
Foto: VALERIAWITTERS / WITTERS © BILDBYRÅN
Utan någon tidigare erfarenhet av att sjunga vann Tina Thörner tv-programmet Rampfeber.
Foto: STEFAN FORSELL
Tina Thörner och Mattias Ekström var ett par i tio år.
Foto: - - / OKÄND
Tillsammans med Colin McRae var Tina Thörner på väg att vinna Dakar-rallyt när paret kraschade.
Foto: A. CARRASCO RAGEL / AP EFE
Hugo Stenbeck investerade i ishockeylaget Malmö Redhawks och lagets starke man Percy Nilsson. Tina låg bakom att Hugo kom i kontakt med Percy.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Seger i rally-VM och tv-programmet ”Rampfeber”, semifinal i ”Let´s Dance” och Dakar-äventyr med Colin McRae och Jutta Kleinschmidt.

Men det finns en sak som rallyikonen Tina Thörner backat ifrån.

– När advokaterna frågade mig om hur jag skulle sköta ishockeylaget Malmö Redhawks ropade jag: NEJ, NEJ!

Tina Thörner avslöjar nya svängar i den märkliga hockeyaffären från 2011 i sin nya bok ”Livet i hundraåttio”.

Det var mitt under inspelningen av tv-programmet ”Let´s Dance” som Tina Thörner blev rejält indragen i Hugo Stenbecks investeringar och planer för Malmö Redhawks. Det var också Tina som en gång sammanförde Hugo Stenbeck med Redhawks starke man på den tiden, Percy Nilsson.

– Hugo och jag träffades genom ishockeyn och var tillsammans under en tid. Jag coachade några av hans seglingsbesättningar i laganda och såg hur han investerade i olika saker. Vid en seglingstävling såg jag till att Hugo fick träffa Percy, jag tänkte att Percy kunde bli något av en mentor åt Hugo, berättar Tina Thörner.

Efter en tv-inspelning ringde advokater till Tina. Hon behövdes i Leksand för en affärsuppgörelse.

– Det stod en limousine utanför som skjutsade mig till Leksand. Jag försökte hjälpa Hugo och tyckte att det blev lite väl mycket pengar. Han sa: ”okej, men då får du gå in och sköta hockeyn”. Haha, herregud, när advokater från Schweiz ringde och frågade hur jag tänkt mig sköta laget ropade jag bara NEJ, NEJ.

Foto: YLWA YNGVESSON

Krascher och relationer

Tina Thörner berättar i sin bok ”Livet i hundraåttio” om flera dramatiska händelser inom motorsporten. Rejäla krascher med både Jutta Kleinschmidt och Colin McRae, den tidigare pojkvännen Lars-Erik Thorps tragiska dödsolycka och om de tio åren tillsammans med, och häftiga uppbrottet från, racing- och rallystjärnan Mattias Ekström. Under en period delade Mattias och Tina vårdnaden av två hundar men det slutade med att Tina polisanmäldes för olaga intrång. När Tina var kartläsare åt Qatar-shejken Nasser Al-Attiyah kunde det slutat med giftemål bara för att paret skulle få fortsätta tävla tillsammans.

Den tidigare rallyvärldsmästaren Colin McRae omkom i en helikopterolycka 2007, något som skakade om och påverkade Tina rejält.

– Jag hade känt Colin sedan 1991 och är en nära vän till familjen. Hans död drog undan mattan för mig. Colin hade berättat för mig att det han fruktade mest var att brinna upp i en olycka, och nu blev det så. Jag har fortfarande kontakt med familjen och hälsar på hans fru Alison varje gång jag är i Skottland.

I en ny bok berättar Tina Thörner om sitt dramatiska liv.
Foto: Mondial förlag

Sexuella trakasserier

Tina Thörner berättar också om ett antal incidenter då hon utsatts för sexuella trakasserier. Den tidigare teamchefen för Volkswagen Kris Nissen namnges i boken och när Nissen sparkades från VW blev Tina ansiktet utåt för flera kvinnor som råkat illa ut.

– Det har hänt mycket saker genom åren och han fick bli ansiktet utåt i min bok för vad flera män gjort. Men det tjänar heller inte så mycket till att hänga ut folk, vi måste komma vidare.

I dag arbetar Tina Thörner intensivt med den digitala tävlingen Fia Smart Driving Challenge. 

– Projektet har fått stor uppbackning eftersom det handlar om hållbarhet, berättar Tina.

– Coronapandemin har förstås bromsat oss en del men det här är något riktigt bra för förare, förbund och klubbar över hela världen.

Tina Thörner har inte helt lagt undan tankarna på att en gång vinna Dakar-rallyt. Hennes liv ska också bli tv-serie där allt som hon varit med om dramatiserats till en serie i fem avsnitt.

– Jutta Kleinschmidt och jag har lite planer och efter coronapandemin så kan det bli något. Om hon frågar så ställer jag upp, det är givet, säger Tina Thörner.

Ytterligare ett ökenäventyr backar inte Tina Thörner för.

Jan-Erik Berggren om boken "Livet i hundraåttio"

Vi är säkert många som när vi läser boken tänker att ”oj, det där visste jag inte att Tina varit med om”. För Tinas hittills 55-åriga liv har verkligen gått i hundraåttio. Jag vet också att några händelser och upplevelser inte finns med – så mycket har den här människan gjort och varit med om. 

Det är tydligt att jakten på uppskattning och uppmärksamhet från framför allt sin pappa tidigt skapade ett sug efter att prestera och vinna. Men Tina Thörner visar ny typ av vinnarskalle: den snälla och ödmjuka vinnaren. För lika ofta som hon vunnit och presterat har hon delat med sig och hjälpt andra. För Tina Thörner verkar det viktigaste inte vara att vinna utan att vinna tillsammans. 

Jag tänker på hur hon stormade in i TV4-huset under Let´s Dance och ville skapa mer jämlika löner för proffsdansare och kändisar. För det visade sig, till hennes stora förvåning, att proffsen arbetade med slavlöner.

Eller hur hon skapade sitt eget sätt att förhandla med rallyteamen, skapade laganda bland ett gäng individualister och till och med var nära att bli hockeypamp på vägen.

Självklart finns de allvarliga krascherna där, dödsfallen, uppbrotten och besvikelserna. Möjligen kunde Tina då och då ha stannat upp ännu mer och reflekterat av vad ett liv så nära döden gör med en levnadsglad människa.

Tina Thörner hade kunnat ge hela den manliga motorsportvärlden en känga rakt upp i skrevet men har valt skandaler med omsorg. Tina berättar för mig när vi träffas att sånt inte leder till något bra och att vi måste komma vidare, skapa nytt, sluta gnälla och ta hand om varandra bättre.

Precis som jakten på uppmärksamhet skapade en vinnare så gjorde den tidiga rotlösheten hos skilsmässobarnet Tina till en vagabond. Jag hoppas att hon ändå känner sig hemma nu i sitt liv i hundraåttio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.