Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sorgen efter Emma, 31: ”Hon var allt för mig”

Roadracingstjärnan Emma Johansson blev 31 år gammal.
Foto: Privat
Johanna Granfeldt vid tvillingsystern Emma Johanssons grav.
Foto: Privat
Emma Johansson var en av Sveriges absolut främsta roadracing-stjärnor.
Foto: Lotta Kronåker Boström

På juldagen slutade Emma Johanssons hjärta att slå.

Hon blev 31 år gammal.

Kvar finns minnet av roadracingens största kvinnliga stjärna och förebild samt en bottenlös sorg.

– Det var alltid vi två. Samtidigt var vi en, säger tvillingsystern Johanna Granfeldt.

Strax innan 2019 hade gått över i 2020 kom pressmeddelandet som skulle komma att försätta roadracing-Sverige i stor sorg och förtvivlan. Affischnamnet Emma Johansson hade gått bort endast 31 år gammal.

”En av de färgstarkaste personerna i depån har lämnat oss i stor sorg. Emma Johansson drabbades under julhelgen av ett akut hjärtstillestånd, och hon avled i går av sviterna efter detta”.

En enorm förlust för hela motorcykelsporten och en obeskrivlig sorg för tvillingsystern Johanna Granfeldt.

– Hon var allt för mig, min andra hälft. Det var alltid vi två, men samtidigt var vi en. Emma var en fruktansvärt omtänksam människa med ett jättestort hjärta. Hon ställde alltid upp för alla, oavsett vad det gällde, och man kunde prata med henne om precis allting, säger hon.

Intresset för motorcyklar hade väl egentligen alltid funnits där. Pappa Peters stora livsintresse smittade av sig på Emma, som köpte sin första motorcykel som 21-åring.

Tog sig snabbt till den yttersta eliten

Peter Johansson minns tillbaka.

– Jag bröt ryggen i början av 90-talet och kunde inte längre köra själv. Emmas liv med motorcyklarna blev också mitt liv. Som liten var hon var alltid med och mekade med mig och hon var jäkligt duktig på det, säger han.

Och blir tyst ett par sekunder.

– Att Emma en dag bestämde sig för att börja köra själv... det blev min stora glädje i livet. Och att hon blev så duktig... det var helt fantastiskt. Det var många som frågade mig ”Hur kan du låta din dotter hålla på med en så farlig sport?”. Då skrattade jag bara och svarade precis som Emma alltid gjorde: ”Det är farligare att åka i väg med bilen och köpa mjölk”.

Emma Johansson tävlade för Kraftwerk.
Foto: Lotta Kronåker Boström
Emma Johansson avled under julhelgen, endast 31 år gammal.

Efter att ha tagit körkortet köpte den då 21-åriga Emma Johansson sin första motorcykel, en tusenkubikare. En alldeles för kraftfull cykel att ta sig an så pass tidigt, det var alla överens om.

Hon brydde sig dock inte överhuvudtaget och började ganska snart tävla i roadracing, sporten som körs på en asfalterad bana i upp till 280 kilometer i timmen. På kort tid etablerade hon sig i den absoluta eliten, i en mansdominerad sport där cirka 95 procent av de tävlande är män.

Sorgen efter Emma Johanssons död

Mattias Boström, vän till Emma Johansson, bestämde sig för ett par år sen att med sitt team Kraftwerk starta upp ett konkurrenskraftigt damlag.

– Vi ville ha Sveriges snabbaste tjej och det var Emma. Det fanns ingen snabbare och hon var sjukt framgångrik och utsågs till årets förare vid två olika tillfällen, säger han och fortsätter:

– Det här är en tragedi. En jättestor förlust för hela sporten. Emma var en stor förebild för så många, både för tjejer och killar. Hon hade den där vinnarinstinkten, men var aldrig elak mot någon, gjorde aldrig några fula omkörningar, utan var sportslighet personifierad.

Emma Johanssons enorma popularitet inom sporten blev påtaglig under begravningsceremonin i Göteborgsstadsdelen Kviberg i slutet av januari.

Ett 70-tal utövare var på plats i kapellet och Johanssons team Kraftwerk hade bland annat skapat ett specialdesignat klistermärke som förarna ska ha på sina motorcyklar under säsongen. Pengarna som klistermärkena inbringar går direkt till familjen.

– Jag blir fruktansvärt rörd och tacksam. Det har gett en så stor tröst med alla de här hyllningarna och meddelandena. Roadracingen var verkligen Emmas andra familj och jag blir så varm i hjärtat. Jag vet inte hur man ska kunna tacka alla. Utan dem hade jag nog känt mig ännu mer ensam, säger Johanna Granfeldt.

Tvillingsystern väntar barn och Emma sa alltid att hon skulle se till att den blivande systerdottern fick ett MC-kort.  

– Emma sa det till mig: ”Vi får hoppas att hon inte blir feg som du, utan att hon blir som moster Emma och blir Sveriges bästa kvinnliga roadracingförare”.

Planen är nu att öppna upp ett sparkonto för den blivande dottern.

Hennes namn? Clara Emma Granfeldt-Säll.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.