Foto: Viasat Motor.Foto: Viasat Motor.
 Foto: Viasat Motor.
Foto: Viasat Motor.Foto: Viasat Motor.
 Foto: Viasat Motor.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ROMAN PILIPEY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Som att det är rätt köra på en felparkerad bil...”

Publicerad

Sebastian Vettel jagade tredje raka segern i formel 1-cirkusen.

Det slutade med en dramatisk krasch - och ett ordentligt ras för den VM-ledande tysken.

- Det är som att det är rätt att köra på en felparkerad bil, säger Viasat-experten Eje Elgh.

I stället blev det en något oväntad segrare i Kinas grand prix.

Allt var upplagt för att Ferraris Sebastian Vettel skulle ta sin tredje raka F1-seger i Shanghai. Han startade i pole position med stallkamraten Kimi Räikkönen vid sin sida och med Ferraris Valtteri Bottas och Lewis Hamilton bakom sig. Och den första halvan av loppet gick helt enligt plan för Vettel. Han tog ledningen i starten med Bottas och Verstappen närmast bakom sig.

Misslyckad taktik av Mercedes

På varv 16 låg Bottas knappt fyra sekunder efter ledande Vettel och inget såg ut att kunna rubba ledaren. Tills det blev dags för första däcksbytet. Valtteri Bottas kom ut på fräscht gummi och ökade tempot. Kimi Räikkönen avvaktade med depåstopp för att hjälpa Vettel att hantera Bottas när han kom ut efter sitt stopp, men taktiken misslyckades. På det 27:e varvet lyckades Bottas pressa sig förbi Räikkönen och jagande Vettel fick vackert ta rygg på Mercedesbilen.

 

LÄS MER: Allt du behöver veta om formel 1-säsongen 2018

 

Samtidigt påbörjade Red Bulls Ricciardo sitt avancemang i fältet. Med 15 varv kvar var han uppe på en tredje plats. 

Då - med dryga tio varv - kom kraschen mellan två av toppkonkurrenterna.

Verstappen förstörde för Vettel

Max Verstappen försökte passera tvåan och VM-ledaren Sebastian Vettel på insidan, men körde i stället in i sidan på tyskens bil.

– Han låste in mig, sa Verstappen i radion.

Sebastian Vettel sa ingenting. Han var rejält besviken, fick problem med däcken och slutade åtta i mål.

Foto: Viasat Motor.

Max Verstappen straffades med tio sekunders tidstillägg och Viasat-experten Eje Elgh köpte inte holländarens förklaring till krocken.

– Det är som att säga att det är rätt köra på en felparkerad bil, säger Elgh.

– Jag körde på honom och bad om ursäkt, men tyvärr kan jag inte få det ogjort nu, säger Max Verstappen efter loppet.

Daniel Ricciardo svepte lätt förbi Vettel på andraplatsen och tog upp jakten på ledande Bottas, som också fick vika sig för Ricciardo.

 

LÄS MER: ”Dags att sluta fjäska för Verstappen och ge Ricciardo förutsättningarna” 

 

Daniel Ricciardo behöll sedan kontrollen i täten och Valtteri Bottas fick ägna de sista varven åt att försvara sin andraplats mot en ursinnigt jagande Kimi Räikkönen, som slutade som trea.

Det var Ricciardos sjätte seger i F1-cirkusen totalt.

Foto: DIEGO AZUBEL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Marcus Ericsson fick en tung start

Svenske Marcus Ericsson, som förra helgen i Bahrain tog sina första VM-poäng på nästan tre år, fick finna sig i att fortsätta kämpa i bottenterritoriet i Shanghai. Efter att ha pendlat mellan sista och femtonde plats under loppet, med en hel del riktigt snabba varv noterade, slutade Ericsson på 16:e plats.

– Det var väl inte vår bästa söndag. Jag hade lite oflyt första varvet där jag hamnade lite utanför. Andra halvan av loppet gick mycket bättre, säger Ericsson.

– Det var skönt att jag slog min lagkamrat.

 

LÄS MER: Bryter mot grid girls-regeln - hyllas av Lewis Hamilton 

 

Sebastian Vettel leder alltjämt VM-serien med sina 54 poäng. Lewis Hamilton är tvåa och Valtteri Bottas är trea.

Nästa lopp körs i Baku, Azerbajdzjan, om två veckor.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag