Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smedernas knock – har guldläge inför returen

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smederna går för sitt tredje raka SM-guld i speedway. 

Utgångsläget inför den avgörande finalen ser onekligen bra ut – Eskilstunalaget vann hemmamatchen mot Dackarna med 54-36.

– Vi presterar bra hela laget igenom, säger Smedernas Fredrik Lindgren till SVT

Ett tredje raka guld för Smederna? Eller bryter Dackarna Eskilstuna-lagets trend och tar sin första SM-titel sedan 2007? 

Just nu lutar det åt det förstnämnda. 

Smederna tog en storseger på hemmaplan i den första av två SM-finaler. 

Det började på bästa tänkbara sätt för Smederna, när Michael Jepsen Jensen och Andzejs Lebedevs körde hem en femetta i det inledande heatet. 

Smederna tog storseger mot Dackarna

Men hemmapublikens eurofi byttes snabbt till oro. I det andra heatet kraschade Pontus Aspgren, flög in i staketet och blev liggande på banan. Ambulans kördes in på banan, men Aspgren kunde resa sig och gå tillbaka till depån för egen maskin efter några minuter. Därefter stod han för en imponerande insats – när han körde hem segern och tre nya poäng för Smederna. 

– Han har lite ont i ryggslutet. Men så länge han kan sitta på cykeln är han bra, sa Smedernas lagledare Jerker Eriksson i Mittmedias tv-sändning

Smedernas ledning var uppe i tio poäng redan efter fyra heat. Dackarna, mycket tack vare Frederik Jakobsen, började så smått äta ikapp försprånget – men hemmalaget stod för ytterligare ett ryck mot slutet. Eskilstuna-laget tog två femettor på de fem sista heaten – och vann till slut med 54-36. Det innebär ett försprång på 18 poäng inför returmötet i Målilla. 

– En riktigt stark laginsats, säger Mikael ”Kråkan” Karlsson, expertkommentator i Mittmedias sändning. 

Ryssen Gleb Chugunov blev poängbäst i Smederna, med 15 poäng. 

”Då får de det tufft”

Smedernas Fredrik Lindgren till SVT:

– Vi presterar bra hela laget igenom. Det gäller att vi går ut i morgon och håller fokus. Om vi minst lyckas hålla jämna spår så får de det tufft. 

Dackarnas Jacob Thorssell var besviken när han pratade med SVT.

– Det sprang i väg lite där tyvärr. Men det är bara halvtid och 15 heat kvar, allt kan hända, säger han.