Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smederna klart för sin tredje raka final

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Det blir en finalrepris.

Smederna vann rysaren borta mot Vetlanda med 45-44 och är därmed klart för sin tredje raka SM-final.

Precis som i fjol blir det mot Dackarna.

– Vi är otroligt lättade. Det var väldigt tajt hela matchen, men vi lyckades dra det längsta strået, säger Fredrik Lindgren till Sveriges Radio.

De har vunnit två raka SM-guld.

Men inför semifinalen mot Vetlanda var det smålänningarna som pekades ut som favoriter.

Då visade Smederna sin slutspelsklass. Efter att ha vunnit med 46-44 hemma i Eskilstuna kunde man bevaka ledningen i tisdagens returmöte. Vetlanda, som inte hade förlorat en enda hemmamatch under säsongen, bjöd sannerligen upp till en riktig rysare.

Men Smederna skulle gå segrande ur kampen, mycket tack vare 19-årige ryssen Gleb Chugunov, som körde in 13 poäng under kvällen. Lagkamraten och storstjärnan Fredrik Lindgren noterades för tio poäng och segersiffrorna skrevs till 45-44.

Lindgren imponeras över sin lagkamrat Chugunov.

– Vilken kille han var i kväll. Det är otroligt vilken match han gör, säger Fredrik Lindgren till Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi är otroligt lättade. Det var väldigt tajt hela matchen, men vi lyckades dra det längsta strået.

Smederna ställs mot Dackarna i SM-finalen

I och med segern – 91-88 totalt – är Smederna klart för sin tredje raka SM-final. Och precis som ifjol ställs man där mot Dackarna.

Målilla-laget vann den första semifinalen borta mot Västervik med två poäng och kunde tryggt säkra finalplatsen via 49-41 på hemmaplan – totalt 95-85. Segern grundlades av polacken Piotr Pawlicki, som körde hem 14 poäng under kvällen, tätt följd av landsmannen Patryk Dudek, som noterades för elva poäng.

Och Dackarna verkar vara redo för revansch efter fjolårets finalförlust.

– Det är upplagt för en rysare. Ska vi ta ett guld vore det riktigt kul att knäppa Smederna på näsan, säger Dackarnas lagledare Peter Karlsson.

Speedway-experten Per Jonsson är mäkta imponerad över tisdagens semifinaler.

Kvalitén var skyhög, enligt experten.

– Otroligt bra matcher, bland de bästa jag har sett. Jag tycker faktiskt att Västervik var det lag som imponerade mest, även om de åkte ut. Men jag tycker att det är väldigt tydligt att de här fyra lagen är Sveriges absolut bästa den här säsongen, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.