Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skrällen: Rosberg slutar efter titeln

Nico RosbergFoto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/HOCHZWEI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/HOCHZWEI/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Formel 1-föraren Nico Rosberg vann sin första världsmästartitel i söndags.

Nu väljer 31-åringen oväntat att lägga av.

"Den här säsongen har varit väldigt tuff", skriver han på Twitter.

Den tyske formel 1-föraren Nico Rosberg slutar. 31-åringen som vann sin första världsmästartitel i söndags då han slog Storbritanniens Lewis Hamilton, väljer efter detta att lägga av. På Twitter skriver han en längre text där han förklarar varför han väljer att avsluta karriären.

Tuff säsong

"Den här säsongen har varit väldigt tuff. Jag pressade mig så hårt efter besvikelsen de två senaste åren; de har verkligen motiverat mig på ett sätt jag inte upplevt tidigare. Och självklart har det gått ut över de jag älskar, det har inneburit en stor uppoffring för hela familjen. Jag kan inte finna ord för att tacka min fru Vivian tillräckligt, hon har varit helt underbar".

Prioriterar familjen

Nico Rosberg skriver att han började fundera på att avsluta karriären om han skulle bli världsmästare, när han vann i Suzuka. Han uttrycker framför allt att det är den stora pressen och de uppoffringar han tvingats göra för familjen, som fått honom att tänka om och välja att prioritera annorlunda i livet. Men samtidigt menar han att det inte blir helt lätt att lämna vinnarteamet som stöttat och lett honom till den senaste och största titeln i hans karriär.

Svårt beslut

"Det enda som på något sätt gör det här beslutet svårt är att jag sätter min formel 1-familj i en tuff situation. Men Toto (Wolff, vd för Mercedes) förstod. Han visste direkt att jag var helt övertygad och det lugnade mig. Mitt stoltaste ögonblick i karriären kommer alltid att ha blivit världsmästare med det här underbara laget med människor".

Beslutet chockar

Den svenske formel 1-föraren Marcus Ericsson menar att Nico Rosbergs beslut om att lägga av kommer mycket oväntat.

– Jag vet inte vilka ord jag ska använda. Det är väldigt förvånande, säger Marcus Ericsson till viasatsport.se.

Vem det blir som får ersätta Nico Rosberg i Mercedes är inte bestämt ännu, men platsen ska vara intressant för de flesta formel 1-förarna.

– Nu kastas allt upp i luften liksom. De har sina Mercedes-juniorer i (Pascal) Wehrlein och (Esteban) Ocon, men det känns som att det finns massa förare som försöker få den där sitsen, fortsätter Marcus Ericsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.