Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schumacher tävlade under falsk identitet

Stjärnans familj kontrollerar all information efter olyckan.
Mick Schumacher.Foto: THOMAS PAKUSCH / IMAGO/PAKUSCH IMAGO SPORTFOTODIENST
Mick och Michael Schumacher, 2004.Foto: E-Press/TT / NOCREDIT/All Over Press
Charles Leclerc och Sebastian Vettel.Foto: PIXATHLON/SHUTTERSTOCK / PIXATHLON/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Corinna och Mick Schumacher.Foto: BABIRADPICTURE/CHR.STIEFLER/FAM / STELLA PICTURES/FAMOUS/AVALON B6106

Han inledde sin karriär under falsk namn för att slippa press.

Nu är Mick Schumacher, 20, redo att ta klivet ut ur sin pappas skugga för att jaga drömmen om formel 1 – och kan i samma process komma att peta sin egen mentor, den fyrfaldiga världsmästaren Sebastian Vettel.

– På samma sätt som min pappa var en mentor för Sebastian så har Sebastian varit en mentor för mig. Det är en person jag har en enorm respekt för, säger Mick Schumacher.

Michael Schumacher är historiens främste formel 1-förare med sju VM-titlar på meritlistan. Totalt blev det 19 säsonger i vad som betraktas som en av världens farligaste sporter, men det var först efter Schumachers professionella karriär, på en skidsemester med familjen i franska Méribel, som olyckan var framme.

För nästan exakt sex år sedan, den 29 december 2013 blev Michael Schumacher allvarligt skakad efter att ha fallit illa när han var ute och åkte skidor. Hans tillstånd var kritiskt under en längre tid, och läkarna tog beslutet att försätta honom i konstgjord koma.

Schumacher vaknade nästan ett halvår senare och fick då flytta för vidare rehabilitering.

Sedan dess har det varit nästintill knäpptyst kring legendarens och hans hälsotillstånd. De senaste åren har rykten florerat och alla söker efter svaret på samma fråga:

Hur mår egentligen Michael Schumacher?

Körde under falskt namn

I centrum av allt finns sonen Mick Schumacher.

Till Michael Schumachers närmsta familj hör frun Corinna Schumacher och barnen Mick och Gina-Marie men det finns en sak som får sonen Mick att sticka ut, och som gjort att han under de senaste åren varit nästan mer omskriven än sin pappa.

20-åringen är nämligen på god väg att gå i sin pappas fotspår och själv ta steget upp till motorsportens kungaklass formel 1.

– Det är min dröm. Det är dit jag vill nå och det är det enda jag någonsin kunnat tänka mig att göra, sa han i en intervju med Autoweek tidigare i år.

Mick Schumacher inledde sin karriär inom gokart när han var bara nio år gammal. Inledningsvis gick han dock under namnet Mick Betsch – hans mamma Corinnas flicknamn – innan han bytte till Mick Junior.

Allt för att undvika uppmärksamhet, så långt som det var möjligt.

– Det gjorde att jag kunde utvecklas i min egen takt och hålla nere ”hypen” lite. Det var väldigt positivt för mig. Men jag fick hela tiden be folk att låta bli om de ville ta bilder eller så, säger Schumacher i podcasten ”Road to F1”.

När han tog klivet upp till formelbilsracing blev hans identitet dock för svårt att dölja, och familjen tog då ett gemensamt beslut att låta Mick köra under sitt riktiga namn.

Nobbade F1-mästarna

Mick Schumacher gjorde tidigt klart att han inte kommer att svara på några frågor om hans pappas hälsa. Han har dock inte kunnat undgå den extra press som kommer med att heta Schumacher i efternamn. 

Han började klättringen på formelbilsstegen i ADAC formel 4-mästerskapet 2015 där han slutade på tionde plats. Schumacher stannade i serien även säsongen därpå – då han dessutom tävlade parallellt i det italienska formel 4-mästerskapet – och slutade på andra plats i båda mästerskapen.

Schumacher tog sedan klivet upp till europeiska formel 3, där han också spenderade två säsonger och där han 2018 kunde ta karriärens första titel.

I år han har kört i formel 2, klassen direkt under formel 1, med blandat resultat. Säsongens i särklass största höjdpunkt kom i mitten på året när Schumacher vann loppet på Hungaroring, men samtidigt slutade 13 av säsongens 22 lopp utanför poängplats.

I våras fick han dessutom vara med och köra för både Ferrari och Alfa Romeo under F1-testerna i Bahrain, efter att ha blivit en del av Ferrari Driver Academy.

Detta efter att ha nobbat en plats hos F1-mästarna Mercedes. Och 20-åringen erkänner att han i just det här fallet följt sitt hjärta.

– Jag kan känna min pappas DNA i varenda Ferrari-bil jag ser och det gör mig extremt stolt, säger han till Autocar.

Kan ersätta Sebastian Vettel

Så är Mick Schumacher redo att ta klivet upp till formel 1 redan nästa år?

När han själv fick frågan tidigare under säsongen var svaret ett självklart ”ja”. Det stora antalet unga talanger som nyligen kommit upp i serien har dock lett till ovanligt hård konkurrens, och Schumacher kommer därför spendera minst en säsong till i formel 2.

Därefter kommer det dock finnas en öppning inte bara i formel 1, utan hos självaste Ferrari.

Sebastian Vettel har kört hos det italienska toppteamet sedan 2015 men har ett kontrakt som går ut efter nästa säsong. Den tyske stjärnan kommer från en svår säsong där han underpresterat i jämförelse med sin nyblivne teamkamrat Charles Leclerc – något som lett till att allt fler börjat spekulera kring Vettels framtid i teamet.

Det kan komma att leda till ett stort dilemma för Mick Schumacher som, om han får chansen att uppfylla sin barndomsdröm, i samma veva kan komma att peta sin egen mentor.

– Att ha ett känt namn kan ibland få en negativ effekt inom formel 1 för att du har så mycket press på dig, men han hanterar allt sådant extremt bra. Det finns inget tvivel om att han kommer köra i formel 1 en dag, säger Mercedes teamchef Toto Wolff till Autoweek.

TV: Årskrönikan 2019

Vi ser tillbaka på bland annat Frida Karlssons genombrott, damernas VM-succé i Frankrike och Zlatan-statyn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.