Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska de undvika ny kris: ”Väldigt tydliga”

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/CRASH MEDIA GROUP IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IPA / DPPI/ANTONIN VINCENT / IPA/SIPA SIPA USA

Relationen mellan Nico Rosberg och Lewis Hamilton kraschade totalt när de körde för Mercedes.

Nu håller teamet andan inför nästa säsong, då man för första gången på fem år kommer att ha en ny förare på stratgridden.

– Lewis är bäst genom tiderna, och om den här unga killen helt plötsligt kommer in och börjar slå honom... då kan han hamna i en riktigt obekväm situation, säger Nico Rosberg.

Det var i veckan beskedet som alla har gått och väntat på till slut kom: Valtteri Bottas flyttar till Alfa Romeo och ersätts av George Russell i Mercedes.

Där blir han teamkamrat med den sjufaldiga världsmästaren Lewis Hamilton.

– Han är dem främsta föraren genom alla tider och jag har väldig tur som får chansen att lära mig av honom, säger en lycklig George Russell. 

På pappret ser det ut som en enkel situation för Mercedes att hantera. I praktiken är det dock ett delikat läge för teamchef Toto Wolff – där fel beslut kan få förödande konsekvenser för teamet i framtiden.

Veckans race

Italiens Grand Prix

Om banan: Monza brukar även kallas för ”Temple of speed” på grund av de höga hastigheter bilarna kommer upp i här.

Banrekord: 1:21.046 (Rubens Barrichello, 2004)

Topp tre senast (2020):

1. Pierre Gasly, Alpha Tauri

2. Carlos Sainz, McLaren

3. Lance Stroll, Racing Point

Teamkamraten blev till fiende

För att förstå det hela måste vi backa några år tillbaka i tiden.

Lewis Hamilton var som ung bästa vän med kartingkonkurrenten Nico Rosberg och tillsammans drömde de om att en dag få köra i formel 1 tillsammans.

2013 blev den drömmen till verklighet när Hamilton ersatte Michael Schumacher som Rosbergs teamkamrat i Mercedes. Det skulle även komma att bli starten på en av F1-historiens mest intensiva rivaliteter – och ett mörkt slut på deras livslånga vänskap.

– Det är en konstig sport i och med att man tävlar både individuellt och för teamet. Det kan vara svårt att navigera ibland, men i och med att vi redan har upplevt det så borde vi veta nu hur vi ska hantera det framöver, säger Hamilton om sin nya teamkamrat.

”De vill inte ha en upprepning”

Under de fem år som Hamilton och Bottas var teamkamrater vann Mercedes mästerskapet alla gånger. Samtidigt klarade Bottas, trots flera starka lopp, aldrig av att utgöra något riktigt mot mot Hamilton om VM-titeln.

Det kan nu komma att ändras. Det skulle i så fall vara första gången sedan Rosberg slutade som Hamilton får en riktig utmanare i teamet.

Hur det kommer att påverka friden i teamet återstår att se.

– De har varit väldigt tydliga med att de inte vill ha en upprepning av den dåliga stämning som rådde inom teamet förut. Och det vill inte jag heller. Jag är säker på att vi kommer kunna tävla mot varandra på ett hårt med respektfullt sätt, precis som Lewis och Valtteri gjort, säger George Russell.

Veckans hetaste och iskalla

Hetaste

1. Nederländska fansen

Kanske är jag mer lättpåverkad efter att ha levt ett och ett halvt år under pandemin. Men wow. Vilken otrolig stämning det var på Zandvoort! Det orangea havet som utgjordes av 70 000 fans gav en magisk inramning till det, helt ärligt, annars ganska så medelmåttiga loppet. Det gav även hopp om att vi nu, förhoppningsvis, är på väg mot bättre tider.


2. Tillbaka i topp

Framhejad av alla dessa fans briljerade Max Verstappen på hemmaplan genom att ta både pole position och söndagens seger. Det innebär att han nu är förbi Lewis Hamilton och tillbaka i topp i mästerskapstabellen med mindre än halva säsongen kvar att köra. Det börjar lukta VM-titel på allvar – nu är frågan bara om han kommer att klara av pressen?


3. Hur länge stannar Gasly?

Pierre Gasly är inne i en riktigt stark period just nu. De senaste tre loppen har han en femte- en sjätte och en fjärdeplats – otroligt starkt sett till vilket material han sitter i och i jämförelse med vad hans teamkamrat klarat av. Fortsätter det på det här sättet kan jag inte tänka mig med att han kommer att vara nöjd med sin plats i Alpha Tauri.


Iskall

Rookievarning

Haas är det enda teamet med två rookies i startuppställningen – och det börjar märkas av nu. Mick Schumacher och Nikita Mazepin skapar rubriker genom att gå hårt åt varandra både på och utanför banan, samtidigt som bilen är långt ifrån att kunna konkurrera med resten av fältet i formel 1. Här måste någon snart kliva in och skapa lite ordning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.