Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Profilen rasar mot stjärnornas beslut

Janne Blomqvist.Foto: BILDBYRÅN
Foto: VALDRIN XHEMAJ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Formel 1 har satt upp strikta coronaregler för att kunna starta säsongen. Trots det valde två förare att lämna landet efter förra helgens lopp.

– Jag har ingen förståelse för det över huvud taget, säger Janne Blomqvist i V Sport Motor.

Årets formel 1-säsong skulle ha dragit i gång i mitten av mars men fick skjutas upp på grund av coronapandemin, och det var först för en vecka sedan som serien kunde köra sitt premiärlopp.

För att lyckas med detta har man satt upp ett antal nya regler. De senaste två veckorna har man utfört 10 000 tester, med noll positiva resultat för covid-19 än så länge. Samtidigt har man kraftigt begränsat antalet personer som får vara på plats vid loppen, och alla förare och all teampersonal måste hålla sig inom en begränsad social krets.

Trots det valde Charles Leclerc och Valtteri Bottas, som båda bor i Monaco, att åka hem under dagarna mellan söndagens lopp och den här helgens Grand Prix. Det bryter i teorin inte mot reglerna, men har ändå rört upp känslor inom F1-paddocken.

– Det var inte det mest begåvade beslut de tagit. Det här är bekymmersamt tycker jag, nu när man bestämt sig för att ha den här sociala bubblan, säger V Sport Motors formel 1-kommentator Janne Blomqvist i fredagens sändning.

Han fortsätter:

– Det verkar oerhört dumt att äventyra allt nu när det är igång. Det är bara korkat egentligen. Sedan förstår jag att det finns anledning att man gör som man gör, men det är inte så genomtänkt i mina ögon.

Charles Leclerc: ”Testet var negativt”

Det internationella bilsportförbundet (FIA) har nu granskat båda fallen. De har kommit fram till att Bottas inte brutit mot några regler, då han hållit sig inom sin sociala krets.

FIA har dock gett en varning till Leclerc. Detta efter att bilder spridits på sociala medier av Ferrari-föraren poserandes för selfies med fans, utan vare sig munskydd eller avstånd till personerna.

– Ja, jag åkte hem. Men jag har testats två gånger innan jag kom tillbaka och båda har varit negativa, säger Leclerc enligt BBC.

Det blir den andra varningen teamet få på bara en vecka, då Sebastian Vettel tidigare varnats för att ha setts prata med Red Bulls Christian Horner och Helmut Marko utan någon ansiktsmask.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.