Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blir Ericsson hyllad av idrottsprofilerna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Kommer att bli riktigt kul att följa", skriver racerföraren Rickard Rydell på Twitter.
Foto: Arne Forsell

Marcus Ericsson blir den förste svensken på 23 år i Formel 1.

Då hyllas han av motorsverige.

– Det betyder hur mycket som helst. Vi kanske kan få en Björn Borg-effekt, säger STCC-föraren Alx Danielsson till SportExpressen.se.

Processen har varit lång - och ryktena har florerat länge. Men idag blev det så klart; Marcus Ericsson kör Formel 1 för Caterham under 2014.

– Det är på tiden. Det är många år sedan en svensk körde F1, och det är så klart otroligt häftigt att jag blir den näste, säger Marcus Ericsson till Viasat.

"Björn Borg-effekt"

Efter beskedet hyllades Ericsson av motorsverige:

- Det betyder hur mycket som helst.Vi kanske kan få en Björn Borg-effekt, det börjar med att fler ungar vill hålla på med motorsport vilket betyder mycket för nästa generation. F1 är världens största sport - men också den minsta eftersom det är så få som får vara med, säger STCC och Nascar-föraren Alx Danielsson till SportExpressen.se.

– Marcus är en otrolig talang och har alltid varit. Det är jättekul att han nu får chansen. Det är fantastiskt bra gjort av Marcus och gänget bakom honom, säger Fredrik Ekblom.

"Fler människor har varit i rymden"

Även på sociala medier vädrades glädjen:

"Eftersom fler människor lär ha varit i rymden än som har fullföljt en Formel 1-säsong är det Fuglesangstort att Marcus Ericsson nu är klar", skrev Viasat-profilen Ola Wenström på Twitter.

SVT:s Johan Ejeborg:

"Väntan har varit lååååång. Men nu är den över! Sverige med på F1-kartan igen. Marcus Ericsson till Caterham!

Marcus Ericsson har tidigare kört serien under Formel 1, GP 2, och blir i och med dagens beslut den förste svensken på 23 år att få köra i motorsportens finrum.

Motorsveriges reaktioner på beskedet:

Fredrik Ekblom, STCC:
- Marcus är en otrolig talang och har alltid varit. Det är jättekul att han nu får chansen. Det är fantastiskt bra gjort av Marcus och gänget bakom honom.

Andreas Eriksson, MSE Motorsport:
- Jag har följt Marcus på nära håll genom vår gemensamma sponsor Olsbergs. Det här betyder oerhört mycket för svensk motorsport.

Richard Göransson, STCC:
- Intresset för F1 kommer att öka och om han också gör resultat så kan det ta fart på riktigt.

Jan "Flash" Nilsson, STCC/TTA:
- När vi hade uttagningen till talangprogrammet stod det mellan Marcus och Daniel Roos. Att ta sig in i F1 är ett delmåt och det är jätteroligt att han lyckats. Men det är lika svårt att bli etablerad i F1.

Thed Björk, STCC:
- Vad bra, vad kul. Jag har träffat Marcus lite grann, han har funnits i Örebro men vi har aldrig tävlat mot varandra. Det här betyder att det blir ett större engagemang i svensk motorsport.
pis.

Mattias Ekström, DTM
- Vad spännande det ska bli. Det är positivt för svensk motorsport eftersom många i Sverige inte sett så mycket F1 under många år. Nu blir det ett större intresse.

Glenn Olsson, vd Svenska rallyt
- Det betyder oerhört mycket. Vi slåss om utrymme och resurser med annan idrott och allt som läggs i påsen motorsport.

Alx Danielsson, STCC/Nascar
- Det betyder hur mycket som helst..Vi kanske kan få en Björn Borg-effekt, det börjar med att fler ungar vill hålla på med motorsport vilket betyder mycket för nästa generation. F1 är världens största sport - men också den minsta eftersom det är så få som får vara med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.