"Kommer att bli riktigt kul att följa", skriver racerföraren Rickard Rydell på Twitter. Foto: Arne Forsell
"Kommer att bli riktigt kul att följa", skriver racerföraren Rickard Rydell på Twitter. Foto: Arne Forsell

Så blir Ericsson hyllad av idrottsprofilerna

Publicerad

Marcus Ericsson blir den förste svensken på 23 år i Formel 1.

Då hyllas han av motorsverige.

– Det betyder hur mycket som helst. Vi kanske kan få en Björn Borg-effekt, säger STCC-föraren Alx Danielsson till SportExpressen.se.

Processen har varit lång - och ryktena har florerat länge. Men idag blev det så klart; Marcus Ericsson kör Formel 1 för Caterham under 2014.

– Det är på tiden. Det är många år sedan en svensk körde F1, och det är så klart otroligt häftigt att jag blir den näste, säger Marcus Ericsson till Viasat.

"Björn Borg-effekt"

Efter beskedet hyllades Ericsson av motorsverige:

- Det betyder hur mycket som helst.Vi kanske kan få en Björn Borg-effekt, det börjar med att fler ungar vill hålla på med motorsport vilket betyder mycket för nästa generation. F1 är världens största sport - men också den minsta eftersom det är så få som får vara med, säger STCC och Nascar-föraren Alx Danielsson till SportExpressen.se.

– Marcus är en otrolig talang och har alltid varit. Det är jättekul att han nu får chansen. Det är fantastiskt bra gjort av Marcus och gänget bakom honom, säger Fredrik Ekblom.

"Fler människor har varit i rymden"

Även på sociala medier vädrades glädjen:

"Eftersom fler människor lär ha varit i rymden än som har fullföljt en Formel 1-säsong är det Fuglesangstort att Marcus Ericsson nu är klar", skrev Viasat-profilen Ola Wenström på Twitter.

SVT:s Johan Ejeborg:

"Väntan har varit lååååång. Men nu är den över! Sverige med på F1-kartan igen. Marcus Ericsson till Caterham!

Marcus Ericsson har tidigare kört serien under Formel 1, GP 2, och blir i och med dagens beslut den förste svensken på 23 år att få köra i motorsportens finrum.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag