Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev Marcus Ericsson helgens stora F1-snackis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Marcus Ericsson tvingades lämna formel 1 efter fem år i klassen efter fjolårets säsong, och har i år tagit steget över Atlanten till amerikanska Indycar.

Trots det är svensken en av de mest omtalade förarna under helgens GP i Baku – allt tack vare en incident på samma bana under fjolårets lopp.

Allt beror på en incident som inträffade – eller som snarare inte inträffade – mellan Marcus Ericsson och Romain Grosjean under förra årets Grand Prix. 

Fältet låg samlade bakom säkerhetsbilen efter att Daniel Ricciardo och Max Verstappen kraschat med varandra, när tv-bilderna plötsligt visade Grosjeans kraschade Haas-bil.  

Fransmannen skrek i frustration, samtidigt som teamet försökte analysera vad som hänt.

– Vi tror att Ericsson körde på oss, sa Grosjeans ingenjör på teamradion.

En repris av händelsen visade dock att Ericsson aldrig varit i närheten av Grosjean, som i stället kraschat helt på egen hand.

Ericsson beskylls – på skämt

Den händelsen blev startskottet för en av formel 1:s mest populära ”memes” – termen för saker eller händelser som via internet på kort tid får stor popularitet.

Efter incidenten mellan Grosjean och Ericsson började många på skämt att beskylla svensken för alla krascher som inträffade. Det är något som trappats upp inför helgens GP då formel 1-cirkusen återvänder till Baku – detta trots att Marcus Ericsson inte längre kör i klassen.

När Valtteri Bottas körde av banan under ett av helgens träningspass zoomade tv-kamerorna in på ett gäng fans på läktaren med matchande kepsar med texten ”Ericsson gjorde det”.

https://twitter.com/F1/status/1121762925486792706

Även Mercedes officiella team-konto hakade på, och beskyllde skämtsamt svensken för ett gruff mellan Lewis Hamilton och Kevin Magnussen.

https://twitter.com/MercedesAMGF1/status/1121831731970150400

Marcus Ericsson: ”Jag bestämmer”

Även förarna har hakat på skämtet.

När Daniel Ricciardo fick frågan hur han skulle hantera en eventuell omstart bakom säkerhetsbil svarade han:

– Det är tur att Ericsson inte är här. Han skulle kunna ta ut en hel del av förarna.

https://twitter.com/tgruener/status/1121806612799414272

Ericsson själv befinner sig i Indianapolis där han bland annat förbereder sig inför sitt första lopp på ovalbana i karriären – klassiska Indy 500.

Han har dock inte undgått att det pratas om honom i Azerbajdzjan.

När Alfa Romeo på Twitter frågade sina följare hur många säkerhetsbilar det kommer att bli i loppet svarade Ericsson:

”Jag bestämmer.”

Han skrev även tidigare samma dag ett kryptiskt meddelande till sina följare där han skämtsamt öppnade för att han, trots allt, kanske inte alls befinner sig i USA. 

”Jag är i Indianapolis och kör simulator med Arrow Schmidt Peterson (Ericssons team i Indycar). Eller är jag verkligen det???”

https://twitter.com/Ericsson_Marcus/status/1121879743475978241https://twitter.com/Ericsson_Marcus/status/1121858519702097926https://www.instagram.com/p/BwoZMuIH7Pg/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.