Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ryske föraren fick sparken – nu stämmer han Haas formel 1-team

Nikita Mazepin i Haas dräkt.
Foto: Phil Duncan / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
Foto: MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK / MARCO CANONIERO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Nikita Mazepin fick efter Rysslands invasion av Ukraina lämna Haas formel 1-team.

Nu väljer den ryske föraren, vars pappa äger bolaget som tidigare sponsrade teamet, att stämma stallet.

– Min karriär är pausad, jag har varit involverad i motorsporten i 18 år och jag har ingen avsikt att lämna den, säger han till Championat.

Den nu före detta ryske formel 1-föraren Nikita Mazepin skulle varit den enda ryske föraren i serien den här säsongen.

Men så blev det inte.

För efter sanktionerna mot valde F1-teamet Haas först att bryta med storsponsor Uralkali. Företaget som ägs av Nikita Mazepins pappa, Dimitri. Sedan sparkades den ryske föraren av teamet.

– Beslutet som Haas tog grundades inte i några direktiv från FIA eller i några sanktioner som vidtagits mot mig eller min pappa. Så det är klart att jag känner att det inte är rättvist. Men det här är en viktig fråga. Finns det ingen plats för neutralitet inom sport längre? Vill vi att sport ska bli ännu en plats för protester och politiska debatter?, sade Nikita Mazepin på en presskonferens enligt motosport.com efter beskedet.

”Borde kompensera mig”

Nu väljer Nikita Mazepin att stämma formel 1-stallet som gav honom sparken. Detta sedan han känt sig illa behandlad och menar att han inte fått ut sin lön som han borde.

– Enligt mig borde arbetsgivaren åtminstone kompensera mig för lönen fram till uppsägningsögonblicket. Och förmodligen betala lite avgångsvederlag. När man blir sparkad av hela världen, så är det förmodligen fel, säger Nikita Mazepin till Championat.

Sanktionerna mot Ryssland och ryska idrottare har sedan invasionen av Ukraina varit många. 

Nu, ett antal månader efter invasionen, står Nikita Mazepin som ersattes av Kevin Magnussen fortsatt utan arbetsgivare.

– Min karriär är pausad, jag har varit involverad i motorsporten i 18 år och jag har ingen avsikt att lämna den. Jag håller mig i form och hoppas kunna återvända till F1, säger Mazepin.Tidigare: Så har idrotten svarat på den ryska invasionen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.